Extra jodium innemen tijdens de zwangerschap?

Amélie (35) vraagt zich af of ze tijdens haar zwangerschap extra jodium moet innemen. Maandblad Vitaya ging advies inwinnen bij een gynaecoloog.

Griet Vandenberghe, gynaecoloog: "Zwangere vrouwen hebben een grotere behoefte aan jodium dan niet-zwangere vrouwen: omdat een deel van de jodium die ze opnemen naar de foetus gaat, maar ook omdat ze door een verhoogde nierfunctie meer jodium uitplassen."

"Maar extra jodium innemen, is zeker niet altijd nodig. Een evenwichtige en gezonde voeding, met voldoende brood en tweemaal per week vis, zou normaal gezien moeten volstaan om voldoende jodium binnen te krijgen."

"Sinds enkele jaren wordt er in ons lang ook gejodeerd zout gebruikt in brood, wat het gemakkelijker maakt om aan de aanbevolen hoeveelheid jodium te komen. Enkel wanneer er twijfel is over de voedingsgewoonten van de toekomstige moeder (bijvoorbeeld bij vrouwen die vegetarisch of veganistisch eten of uit een lager sociaal milieu komen) raden we vitaminepreparaten met extra jodium aan."

[imageid:1036722;width:100;height:;align:left;caption:Vitaya]

Uit: Vitaya – maart 2014

Partner Content