Getty Images

Feit of fabel: alle pasgeboren baby’s hebben blauwe ogen

Op een van die spaarzame wakkere momenten van een pasgeboren baby, tuur je als snel in zijn ogen om de kleur te kunnen zien. Meestal lijkt het donkerblauw. Worden alle baby’s dan toch geboren met blauwe ogen? 

Kijk eens diep in mijn ogen

De kleur van de iris wordt bepaald door de aanwezigheid van kleurstoffen en pigmenten, maar ook door de absorptie en verstrooiing van licht in de iris. Als er veel pigment in de iris zit, wordt het meeste licht geabsorbeerd, waardoor de ogen donker van kleur worden. Veel pigment leidt dus tot bruine ogen. Als er weinig pigment, melanine, in de iris zit, geeft de verstrooiing van licht de ogen een blauwe kleur.

Een kwestie van genen

Ogen bevatten dus geen bruin, blauw of groen pigment maar verschillende hoeveelheden melanine. Deze hoeveelheid wordt bepaald door de genen, de stukjes DNA die de code bevatten van uiterlijke kenmerken. Als een baby geboren wordt, kan het zijn dat nog niet alle melanine op haar plek is. Bij pasgeboren baby’s zijn de ogen daardoor vaak blauw tot donkergrijs. Bij baby’s van ouders met een donkere, mediterrane of Aziatische huidskleur is het pigment vaak wel al op zijn plek en zijn de ogen donkergrijs of bruin – waarom dit etnisch bepaald lijkt te zijn, is nog onduidelijk.

Tot zeven jaar

De hoeveelheid melanine in de ogen kan gedurende drie tot vijf maanden na de geboorte toenemen. Een beetje meer melanine zorgt ervoor dat de ogen grijs, groen of amberkleurig worden. Als er bijna geen melanine bij komt, blijven de ogen blauw. De veranderingen in melanine zijn meestal stabiel als het kind een jaar oud is, maar de hoeveelheid melanine kan tot zijn of haar zevende jaar veranderen!

Conclusie: het is dus niet waar dat alle pasgeboren baby’s blauwe ogen hebben.

(Uit het boek ‘Hoe zit het nu echt?’ van dokter Deborah Alfarez.)

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content