© iStock

Foliumzuur heeft ook voordelen voor aanstaande papa’s

Folaat, een vitamine dat onder andere in groene bladgroenten, fruit en peulvruchten voorkomt en ook in zijn synthetische vorm ‘foliumzuur’ tijdens de zwangerschap aan mama’s wordt aanbevolen, blijkt ook een gunstig effect te hebben op de kwaliteit van het mannelijke zaad.

Foliumzuur is niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen, maar volgens een onderzoek zou het ook voordelen hebben voor toekomstige papa’s. Uit het onderzoek blijkt dat een folaatrijk dieet mannen kan beschermen tegen de productie van ‘abnormaal sperma’, wat ook de kans op genetische of geboorteafwijkingen bij de baby verkleint.

Foliumzuur beïnvloedt sperma

Ongeveer 4% van het sperma in een gezonde man bevat te veel of te weinig chromosomen, een fenomeen dat men aanduidt als aneuploïdie. En dat houdt dan weer verband met conceptiemoeilijkheden, miskramen en kinderen met verschillende aandoeningen zoals het syndroom van Down. Waarom het sperma zo muteert was echter niet echt bekend.

Bij mannen die een folaatrijk dieet volgden of de synthetische vorm, foliumzuur, kregen toegediend bleek er minder aneuploïdie voor te komen.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content