Goeie vraag: beïnvloedt alcohol voor de zwangerschap de vruchtbaarheid?

Alcohol drinken tijdens je zwangerschap kan verschillende nadelige gevolgen hebben. Maar wist je dat er ook nadelen zijn als je drinkt voordat je zwanger bent? Geen goed idee dus.

Kans op verminderde vruchtbaarheid

Alcoholgebruik vermindert de vruchtbaarheid, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Bij vrouwen kan het gebruik van alcohol leiden tot een onregelmatige menstruatiecyclus of een cyclus zonder eisprong.  Regelmatig alcohol drinken verhoogt ook het risico op een miskraam of een vroeggeboorte. Alcoholmisbruik heeft eveneens een schadelijk effect op de vruchtbaarheid en op de ontwikkeling van de vrucht in de baarmoeder.

Bij mannen kan een overmatig gebruik van alcohol de kwaliteit en de hoeveelheid van het sperma aanzienlijk verminderen. Alcohol doet in het bijzonder het testosterongehalte dalen (het mannelijke hormoon dat een rol speelt bij de productie van sperma). Ook wanneer de man vóór de bevruchting regelmatig drinkt, is de kans op een miskraam groter. Wanneer de man alcohol drinkt, komt dat ook in het sperma terecht. Dit kan schade aan de zaadcellen veroorzaken. Ook kan het gebeuren dat wanneer sperma gedurende de bevruchting alcohol bevat, de bevruchting moeilijker of niet plaatsvindt.

Koppels die problemen hebben om kinderen te krijgen doen er goed aan om het alcoholgebruik te beperken tijdens de periode van kinderwens.

Bron: kinderwens.be – uzleuven.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content