Goeie vraag: kun je moedermelk doneren in Vlaanderen?

Moedermelk doneren blijft voor veel pasbevallen mama’s nog vaak onbekend terrein. Meer info lees je hier:

Waarom moedermelk doneren?

Moedermelk wordt niet voor niets vloeibaar goud genoemd. Het zit tsjokvol voedingstoffen en antistoffen belangrijk voor de ontwikkeling van een pasgeboren baby en vooral premature baby’s. En het zijn net vaak die mama’s van wie de borstvoeding moeilijk tot niet op gang komt. Gepasteuriseerde donormelk is daarom het beste alternatief voor een te vroeg geboren kindje. Maar waar vind je zo’n melk en kan iedereen zomaar doneren?

Hoe kom je aan die melk?

In Vlaanderen bestaat nog geen moedermelkbank. In Wallonië en Brussel vind je vier donorbanken, verbonden aan twee Brusselse en twee Luikse ziekenhuizen. Volgens neonatoloog Veerle Cossey (UZ Leuven) zou er ook in Vlaanderen eentje moeten komen. Ze zegt hierover in een artikel van De Morgen: “Wekelijks krijgen wij vragen van moeders die hun melk voor andere kinderen willen doneren. Er is in België geen regelgeving om aan melkdonatie te doen. Zieken­huizen die dat willen organiseren, doen dat op eigen houtje. Praktisch zou dat lukken in bijvoorbeeld UZ Leuven, maar je hebt geld ­nodig om zoiets te organiseren.”

Getty Images

Welke melk komt in aanmerking?

De Wereldgezondheidsorganisatie steunt sinds 2008 het gebruik van donormelk maar niet iedereen kan uiteraard zomaar een flesje borstvoeding binnen brengen. De moeder wordt eerst zorgvuldig gescreend. De gedoneerde melk wordt daarna ook uitvoerig gecontroleerd, gepasteuriseerd en eventuele bacteriën worden vernietigd. Neonatoloog Veerle Cossey raadt dan ook af om op eigen houtje moedermelk door te geven zonder dat die langs een donorbank passeert. De goedgekeurde en dus veilig bevonden melk wordt dan herverdeeld onder te vroeg en ziek geboren kinderen die bij hun eigen moeder niet of onvoldoende aan de borst kunnen. 

[sm-rambla-embed][VWVIDEO_VBLDrg][/sm-rambla-embed]

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!