©GettyImages

Wat als zwanger worden niet meteen lukt?

Eens de we-willen-kinderen-knoop is doorgehakt, verwachten vrouwen dat ze snel zwanger zijn. Maar wat als het niet meteen lukt?

Regelmatige cyclus?

Noteer je menstruele cyclus op een kalender om te weten te komen hoe regelmatig je cyclus is.

Vruchtbare periode

Wil je je zwangerschap wat bewuster plannen, dan kun je hier je vruchtbaarheid berekenen. Er bestaan ook heel wat vruchtbaarheidsapps die je hierbij kunnen helpen.

Lees ook: Hoe vaak moet je nu eigenlijk seks hebben om zwanger te worden?

Gezonde levensstijl

Soms hebben jij en je partner het zelf in de hand. Als je er beiden een ongezonde levensstijl op nahoudt, is het noodzakelijk om voortaan gezonder en bewuster te leven. Dit kan door jullie voeding aan te passen, te stoppen met roken en alcohol drinken, meer te bewegen…

Wanneer zijn verdere onderzoeken nodig?

Een bezoek aan een gynaecoloog is aangewezen als:

  • je ondanks een regelmatige cyclus en frequente seksuele betrekkingen, na 1 jaar nog niet zwanger bent
  • je ouder dan 38 jaar bent en meer dan zes maanden probeert zwanger te worden
  • je een zeer korte (<21 dagen) of zeer lange (>35 dagen) cyclus hebt

Voor sommige problemen kan de gynaecoloog een oplossing bieden. Zo kunnen bijvoorbeeld hormonen voorgeschreven worden om de eisprong te stimuleren of kan er bijvoorbeeld een IVF-behandeling gestart worden.

Omgaan met teleurstelling

Het is natuurlijk niet fijn als je al even probeert zwanger te raken en het wil maar niet lukken. Heb je hierover depressieve gevoelens, praat er dan over. Niet alleen met je partner, maar ook met je huisarts of een vriendin die hetzelfde meemaakt.

Bron: gezondzwangerworden.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content