Het geboortehuis: een intieme cocon

Geboortehuizen bieden meer dan een compromis tussen in het ziekenhuis bevallen en thuis bevallen. Centraal in hun filosofie staan respect voor het natuurlijke karakter van een geboorte en de keuze van de moeder. Ze bieden een warme, niet-gemedicaliseerde omgeving. Je kunt in ons land terecht in 6 geboortehuizen, allemaal gerund door vroedvrouwen.

Bevallen in een geboortehuis is alleen mogelijk voor gezonde vrouwen met een voldragen zwangerschap die probleemloos verloopt. De baby moet gezond zijn en in de juiste richting liggen: het hoofdje eerst.

Begeleiding op maat
Vroedvrouwen hebben alle nodige vaardigheden om normale zwangerschappen, bevallingen en kraamzorg in goede banen te leiden. Ze luisteren aandachtig en begeleiden je zoals jij het wenst. Ze zorgen ook voor de medische opvolging: een prenataal dossier openen, bloedafnames, controles van fysieke parameters.

In het geboortehuis is geen gynaecoloog. Treedt er een complicatie op, dan moeten de vroedvrouwen verplicht de hulp inroepen van een specialist. Bij moeilijkheden tijdens de bevalling regelen ze vervoer naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Een groot voordeel van bevallen in een geboortehuis: zodra de baby er is en de nodige verzorging heeft gekregen, kan het gezin rustig en in alle intimiteit samenzijn.
De tijd om te herstellen varieert van vrouw tot vrouw, en hangt ook af van de duur van de bevalling. Meestal is het mogelijk om al na enkele uren naar huis te gaan. Daarna komt de vroedvrouw aan huis voor de verdere verzoriging. 

Hoeveel kost het?
De begeleiding door vroedvrouwen wordt volledig terugbetaald. Wel betaal je de verplaatsingskosten voor thuisbezoeken na de bevalling en een bijdrage voor de kosten van het geboortehuis (huur, gas, water, schoonmaak,?).

Wordt vervolgd …

In samenwerking met Euromut Onafhankelijk Ziekenfonds

In Bron: UNML

Partner Content