Deutschland, Bayern, Pfaffenhofen, Hande der Eltern auf Babybauch

Hoeveel kost een kinderwens?

Als het niet lukt om op een natuurlijke wijze zwanger te worden, kun je proberen een kindje te krijgen via een vruchtbaarheidsbehandeling. Maar welk kostenplaatje hangt daaraan vast?

Wat als je graag kindjes wilt, maar na een jaar nog steeds niet zwanger bent? Je kunt de natuur sowieso een handje helpen door gezond te eten, voldoende te bewegen, te stoppen met roken. Mocht uit onderzoeken blijken dat er vruchtbaarheidsproblemen zijn, dan kan een vruchtbaarheidsbehandeling een oplossing zijn. Maar welk prijskaartje hangt daaraan vast?

Richtprijzen voor vruchtbaarheidsbehandelingen

Het prijskaartje voor een vruchtbaarheidsbehandeling is altijd anders. De totale kostprijs van een behandeling of ingreep is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je verzekeringsstatus en je kamerkeuze. Volgende tarieven zijn een indicatie en kunnen schommelen per fertiliteitskliniek. De volgende prijzen gelden voor personen met een Belgische mutualiteit zonder verhoogde tegemoetkoming (normaal verzekerd).

In-vitrofertilisatie (IVF) – Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

Wat? De bevruchting van de eicel gebeurt buiten het lichaam van de vrouw. Het spermastaal wordt geoptimaliseerd en nadien worden de zaadcellen en de eicellen samengebracht. Een dag later wordt duidelijk of er een bevruchting is. Is het goed nieuws, dan worden de embryo’s 3 tot 5 dagen later opnieuw in de baarmoeder gebracht.
ICSI is een variant van IVF. De zaadcel wordt met een naaldje opgepikt en in de eicel geïnjecteerd. Voor mannen met een zeer slechte spermakwaliteit is dit de enige uitweg.

Prijs? € 659 voor een dagopname in een individuele kamer, € 392 indien je kiest voor een gemeenschappelijke kamer

Deze kostenraming omvat:
– Raadplegingen
– Opvolging (bloednames + echo’s)
– Eicelaspiratie
– Terugplaatsing van embryo(‘s)

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Wat? Het spermastaal wordt in een labo eerst geoptimaliseerd en dan op het juiste ogenblik met een katheter in de baarmoeder gebracht.

Prijs? € 192 of € 406 met donorsperma

Deze kostenraming omvat:
– Raadplegingen
– Opvolging (bloednames + echo’s)
– Inseminatie

Terugbetaling geneesmiddelen

De geneesmiddelen die voor een vruchtbaarheidsbehandeling gebruikt worden, zijn onderverdeeld in drie groepen, onder de benaming forfaits Medisch Begeleide Voortplanting (MBV):

  • MBV 1: geneesmiddelen voor de in-vitrofertilisatie zelf;
  • MBV 2: geneesmiddelen voor eiceldonatie;
  • MBV 3: geneesmiddelen voor intra-uteriene inseminatie of voor de stimulatie van de folliculaire ontwikkeling.

Na goedkeuring door de adviserend arts van je ziekenfonds, komt de ziekteverzekering tegemoet in deze MBV-forfaits en betaal je enkel het remgeld.

Forfait Prijs Gewoon verzekerde
Verzekerde met
verhoogde tegemoetk.
Tegemoetkoming Remgeld Tegemoetkoming
Remgeld
MBV 1 920,00 865,10 54,90 883,36 36,64
MBV 2 99,00 88,40 10,60 91,90 7,10
MBV 3 270,00 246,90 23,10 254,66 15,24

Voorwaarden

Goed om te weten

  • Dit geldt voor maximaal zes behandelingscycli.
  • De forfaits dekken alle kosten voor farmaceutische specialiteiten, zelfs als de behandeling wordt stopgezet.
  • Een goedkeuring voor de forfaits MBV 1 en 2 geeft ook recht op de financiering van de labokosten voor de IVF-behandeling door de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Voor die labokosten moet je dan niets betalen.
  • Dezelfde regeling geldt voor intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).

Met dank aan UZ Leuven en CM.

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content