Identiteitscrisis na je zwangerschap

Tijdens de eerste maanden als mama leef je op automatische piloot en is je baby – en jezelf – in leven houden het belangrijkste doel. Maar dan word je plots overvallen door een identiteitscrisis en begin je aan alles te twijfelen.

Identiteitscrisis, wat nu?

Je bent net mama geworden en zoekt nog volop naar de balans tussen baby – partner – vrije tijd – werk enzovoort. Tot die tijd leef je op automatische piloot en doe je de dagelijkse dingen zonder nadenken. En dan begin je plots te twijfelen over alles. Lichaam, partner en carrière zijn de meest voorkomende dingen waar kersverse mama’s over beginnen twijfelen, maar hoe ga je nu om met die gevoelens?

#1 Je lichaam

Wat je denkt:

“Is het normaal dat mijn buik zo flubberig aanvoelt? God, ik moet nu écht beginnen sporten want al die andere mama’s zijn al zo snel terug slank na hun bevalling.”

Hoe je ermee moet omgaan:

Hallo, je hebt net een kind op de wereld gezet. Een mens van vlees en bloed. Gun jezelf dus wat rust na de bevalling en wees niet te streng. Je hoeft echt niet elke dag in de fitness te staan zwoegen. Eens je je draai als mama wat hebt gevonden, kun je beginnen met gezonde maaltijden eten, gaan wandelen enzovoort. Bouw het rustig op en vergelijk jezelf vooral niet met andere moeders.

#2 Je partner

Wat je denkt:

“De dokter zei dat ik na ongeveer zes weken wel opnieuw seks zou kunnen hebben met mijn man, maar volgens mij heb ik haar niet goed verstaan. Ik denk dat ze ZES MAANDEN bedoelde. Is het echt de bedoeling dat dáár ooit weer iets in gaat??”

Hoe je ermee omgaat:

Je bent volop bezig met een band op te bouwen met je kleintje, maar je mag natuurlijk de persoon die voor dat kleintje gezorgd heeft niet uit het oog verliezen. De eerste maanden vragen enorm veel van jullie beide, maar wacht niet té lang om weer intiem te zijn met je partner. Je hoeft niet overhaast seks te hebben, maar ga eens lekker met twee dineren of kruip dicht bij elkaar in de zetel met een glaasje wijn en een goede film.

#3 Je carrière

Wat je denkt:

Je zwangerschapsverlof zit er bijna op en daar komt dan de twijfel. “Misschien moet ik nog extra vakantie aanvragen? Of verlies ik dan mijn job? De crèche kost zoveel, zou ik dan überhaupt wel terug aan de slag gaan? Ach, eigenlijk kijk ik er ook wel naar uit om even het huis uit te zijn. Ben ik nu een slechte moeder?”

Hoe je ermee omgaat:

Het belangrijkste dat je moet beseffen is dat je niet álles kunt hebben. Het is moeilijk om je job opnieuw op te pakken nu je mama bent en het is nog moeilijker om de zorg voor je baby even aan iemand anders over te laten. Toch zijn dat keuzes die je moet maken, ook al zijn ze hard. Je doet het tenslotte niet voor jezelf, maar voor je kind én je gezin.

LEES OOK:

Partner Content