Is je lichaam klaar voor een zwangerschap?

In je hoofd ben je klaar voor een baby, maar is je lichaam dat ook? Hier zijn alvast enkele puntjes om te checken of jouw lichaam goed voorbereid is op een zwangerschap.

Maak je lichaam klaar voor een zwangerschap

#1 Een gezonde levensstijl

Wil je graag kinderen? Dan is het allerbelangrijkste dat je je lichaam hierop voorbereid. Een gezonde levensstijl aannemen is alvast een goede start. Eet voldoende groenten en fruit, stop met roken, drink geen alcohol meer en beperk de inname van cafeïne en gesuikerde dranken.

Vraag daarnaast je dokter ook om een voorschrift voor foliumzuur. Je kunt dit best al nemen vóór je zwangerschap. Door foliumzuur te nemen beperk je het risico op afwijkingen als open rug of hazenlip. Als je kampt met over- of ondergewicht neem je best contact op met je gynaecoloog. Vrouwen met een BMI tussen 20 en 30 hebben namelijk meer kans om sneller zwanger te worden.

#2 Vruchtbare dagen herkennen

Na een gezonde levensstijl is het tijd voor de tweede stap: je vruchtbare dagen herkennen. Wist je dat je lichaam enkele aanwijzigingen geeft zodat vrouwen sneller zwanger kunnen worden? Tijdens de ovulatie voelen de meeste vrouwen zich erg sexy en aantrekkelijk. De huid voelt zacht aan en ook de lippen zijn voller. Wist je trouwens ook dat vrouwen tijdens de ovulatie beter kunnen ruiken? Dus als je het gevoel hebt dat je reukzin extra sterk is, zit je misschien wel in je vruchtbare periode…

#3 Grote veranderingen tijdens je vruchtbare periode

Tijdens deze periode hebben vrouwen vaak meer zin in seks. Dat komt door de hormonale veranderingen. Je borsten worden dan gevoeliger, maar ook de baarmoederwand word dunner en flexibeler om de doorgang van sperma in de baarmoederhals te vergemakkelijken. De baarmoederhals verschuift trouwens ook afhankelijk van je cyclus. Net na je maandstonden zit de baarmoederhals erg laag, maar hoe dichter je bij je ovulatie komt, hoe hoger de baarmoederhals opschuift en des te flexibeler hij wordt. Bovendien stijgt ook je lichaamstemperatuur met ongeveer 0,2°C. Als je je lichaamstemperatuur meet gedurende een paar maanden kun je je vruchtbare periode gemakkelijk herkennen: je temperatuur is dan iets hoger dan gewoonlijk.

#4 Het luteïniserend hormoon (LH)

Dit hormoon wordt aangemaakt in onze hersenen, door de hypofyse. Het zorgt voor een stimulering van de eicel. LH wordt net voor de ovulatie in grote hoeveelheden aangemaakt, soms zo’n 20 keer meer dan normaal. Met behulp van een ovulatietest kun je dit peil meten en je vruchtbare dagen herkennen.

Bron: Oudersvannu.nl

Ben je er helemaal klaar voor? Lees dan zeker ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content