Kan Omega 3 depressie tijdens de zwangerschap verlichten?

Er zou een verband  bestaan tussen depressie en de hoeveelheid van Omega 3-vetzuren. Uit een Chinees onderzoek blijkt namelijk dat de groei van de baby leidt tot een daling van de aanwezige Omega 3-vetzuren bij de moeder en dit kan een medeoorzaak zijn van de depressie.

Dokter Kuan-Pin Su van het Chinees Medical University Hospital in Taiwan en zijn collega?s hebben een kleinschalig klinisch onderzoek uitgevoerd om het effect van Omega 3 te testen bij zwangere vrouwen die last hebben van grote depressiestoornissen.

Om het effect van Omega 3 na te gaan werd er een test gedaan onder 36 zwangere vrouwen die aan een depressie lijden. De helft kreeg een Omega 3-supplement en de andere een placebo. Na 6 à 8 weken waren er al opmerkelijke verschillen. Zo was de graad van depressie lager bij de vrouwen die het Omega 3-supplement kregen.

Maar om Omega 3-supplementen als waardige medicatie te beschouwen, moeten er nog onderzoeken op grote schaal gebeuren en de optimale dosis voor deze specifieke groep vastgelegd worden.

Het geven van gewone antidepressiva-medicatie aan zwanger vrouwen kan een serieuze impact hebben op moeder en kind. Daarom kiezen vele zwanger vrouwen voor een medicijnvrije behandeling.

Aan omega-3-vetzuren worden positieve eigenschappen toegeschreven in het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies. Omega-3-vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en zijn onder meer van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling. (Bron: wikipedia)
 

Partner Content