Photo News

Kersverse regering: aangepast geboorteverlof en andere nieuwe maatregelen voor ouders

Het heeft zo’n kleine 500 dagen geduurd maar nu is het zo ver: we hebben opnieuw een volwaardige regering. En dat brengt altijd een aantal veranderingen in ons dagelijks leven met zich mee. Met deze nieuwe maatregelen krijgen ouders binnenkort te maken!

Geboorteverlof voor papa’s en meemoeders

Het geboorteverlof voor papa’s en meemoeders wordt uitgebreid. Terwijl mama’s nu 12 of 15 weken moederschapsverlof krijgen, moet de andere ouder het nog steeds stellen met een luttele 10 dagen.

Op die manier krijgt de moeder vanaf het begin een veel grotere zorgtaak toegeschreven, wat volgens heel wat onderzoek gender-ongelijkheid in stand houdt. Denk maar aan mama’s die automatisch minder gaan werken, maar ook de andere ouder die minder kansen krijgt om volwaardig betrokken te worden bij de opvoeding van het kind.

De bedoeling van deze regering is het huidige geboorteverlof te verdubbelen. Dat zal weliswaar niet van de ene op de andere dag gebeuren. Papa’s en meemama’s zouden stapsgewijs 20 dagen krijgen. Nog geen volledige gelijkheid, maar het is een begin!

Het corona-ouderschapsverlof wordt geschrapt

De coronamaatregelen die genomen zijn om ouders financieel te steunen, vallen weg en worden vervangen door maatregelen die beter passen binnen een groter socio-economisch herstelplan dat op tafel ligt. Zo zouden ouders wel nog beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht, zoals thuis kunnen blijven op basis van een quarantaine-attest voor de kinderen.

Kinderopvang

Hoewel de werking van de kinderopvang een Vlaamse bevoegdheid is, kan de federale overheid toch ook wegen op dit beleid via belastingmaatregelen. Kinderopvang wordt daarom goedkoper via een fiscale korting.

Abortus

Er zouden plannen zijn om de abortus-wetgeving aan te passen. Vrouwen kunnen nu tot 12 weken een zwangerschapsonderbreking laten uitvoeren in België, met een verplichte bedenktijd van 6 dagen. De meeste partijen in de nieuwe regering – maar dus niet allemaal – zouden dit willen optrekken naar 18 weken en de verplichte bedenktijd willen verlagen naar 2 dagen. Discussie wordt vervolgd.

Leuk weetje: er zitten maar liefst 10 vrouwen in de nieuwe federale regering, en dat waren er nog nooit zoveel!

Bron: De Morgen, Het Nieuwsblad, VRTnws

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content