© iStock

Koolhydraatarm dieet tijdens zwangerschap? Geen goed idee!

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het volgen van een koolhydraatarm dieet tijdens de zwangerschap, kan leiden tot neurologische aandoeningen bij de baby.

Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd op Birth Defects Research, werden 1740 moeders onderzocht waarvan de kinderen zijn overleden bij de geboorte of waarvan de baby’s werden geboren met aandoeningen zoals een open ruggetje (spina bifida) of open schedel (anencefalie). Daarnaast werden ook 9545 moeders met een gezond kind onderzocht.

Door middel van een vragenlijst over hun voedingsgewoonten konden de onderzoekers inschatten hoeveel koolhydraten en foliumzuur de moeders opnamen vóór ze zwanger werden.

Minder opname van foliumzuur

Uit de studieresultaten blijkt dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap weinig tot geen koolhydraten hadden opgenomen tot 30 procent meer kans hadden op een baby met een neurologische aandoening.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers ook dat wie een koolhydraatarm dieet volgde, ook minder foliumzuur opnam. Foliumzuur is net erg belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, omdat het bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van de baby.

Verder onderzoek nodig

Deze studie is de eerste die een verband legt tussen een koolhydraatarm dieet tijdens de zwangerschap en het risico op neurologische aandoeningen bij baby’s.

De onderzoekers willen zeker geen paniek zaaien en zeggen dat verder onderzoek nodig is. Toch willen ze er wel op wijzen dat wie een dieet wil volgen tijdens de zwangerschap, dit best altijd doet in overleg met een dokter.

Lees ook:

Partner Content