© Getty Images

Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?

Omdat vrouwen slechts een paar vruchtbare dagen hebben, gaan de meesten ervan uit dat ze niet zwanger kunnen worden als ze ongesteld zijn. Maar klopt dat wel?

Ja, dat kan!

We vallen meteen met de deur in huis: je kunt wel degelijk zwanger worden als je ongesteld bent! Dat heeft voornamelijk te maken met de lengte van jouw menstruatiecyclus en de levensduur van het sperma van je partner.

Zwanger worden als je ongesteld bent: hoezo?

Een vrouw kan alleen zwanger raken als ze ovuleert. De ovulatie of eisprong vindt meestal zo’n 14 dagen voor de menstruatie plaats. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar er zijn ook vrouwen met een kortere of langere cyclus. Als je een korte cyclus hebt, is het mogelijk dat je ovuleert net na de menstruatie. Op die manier kun je dus al vroeg vruchtbaar zijn, zelfs als je nog menstrueert.

Tijdens de ovulatie komt een eitje vrij dat kan worden bevrucht door een zaadcel. Een zaadcel in optimale conditie kan redelijk lang in het lichaam van een vrouw overleven. De levensduur van een zaadcel is ongeveer twee tot zeven dagen! De combinatie van een korte cyclus en sperma van goede kwaliteit kan er dus voor zorgen dat je zwanger raakt als je enkele dagen voor de ovulatie geslachtsgemeenschap hebt gehad.

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content