©GettyImages

Antibiotica verminderen de werking van de pil. Waar of niet waar?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord dat antibiotica de werking van de pil in negatieve zin zou beïnvloeden. Maar klopt dat eigenlijk wel?

“Hoewel de pil heel betrouwbaar is als anticonceptiemiddel, wordt ongeveer één procent van de vrouwen die ze neemt toch zwanger.” Dit stelt Aaron Carroll, de auteur van het  boek ‘Don’t Swallow Your Gum: Myths, Half-truths and Outright Lies About Your Body and Health‘. En dat percentage verandert niet als we naar de groep vrouwen kijken die een antibioticakuur volgen.

Antibiotica verminderen de werking van de pil dus niet. Een mogelijke uitzondering is rifampicine, het antibioticum dat soms wordt voorgeschreven bij de behandeling van tuberculose. Rifampicine verlaagt het gehalte van de hormonen die bij het innemen van de pil zwangerschap verhinderen. Maar of dat effect sterk genoeg is om ook effectief tot een zwangerschap te leiden is nog onduidelijk.

Caroll vermoedt dat het onderzoek rond dit mogelijke neveneffect van rifampicine aan de basis lag van deze mythe over antibiotica.

Bron: ‘Don’t Swallow Your Gum: Myths, Half-truths and Outright Lies About Your Body and Health‘ van Aaron Carroll.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content