Getty images.

10x dingen om mee te nemen naar het ziekenhuis waar je misschien niet aan dacht

Het is zover: je water is gebroken en jullie moeten nu zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Dan is het handig als je koffertje voor dat kortverblijf al klaarstaat natuurlijk. Aan een rompertje voor de baby en een pyjama voor jezelf dacht je vast al. Maar ook deze minder voor de hand liggende spullen komen goed van pas.

Het is zover: 10x spullen om mee te nemen naar het ziekenhuis

1. Een boek of tablet (of iets anders om de tijd te doden)

Helaas, hoewel die gebroken vliezen het anders doen uitschijnen, is de effectieve bevalling meestal nog niet voor direct. Neem dus zeker een boek, een tablet of iets anders mee om de tijd te doden terwijl je ligt te wachten op het echte werk.

2. Wegwerponderbroeken (of grote comfortabele slips)

Ook absoluut onmisbaar: een paar goedkope XL-oma-onderbroeken. Na een bevalling kun je een te strakke onderbroek immers missen als kiespijn. Bovendien moet er veel ruimte zijn voor kraamverband of voor die super-absorberende maandverbanden die je ook maar beter niet thuis laat liggen.

3. Powerfood, water of sportdrank

Helemaal niets eten tijdens de arbeid was vroeger het advies. Een regel die er kwam uit voorzorg, mocht er bijvoorbeeld toch een operatieve ingreep nodig zijn. Ondertussen werd dat advies aangepast, omdat uit onderzoek bleek dat de kans dat er eten terugvloeit naar je maag tijdens een ingreep bijzonder klein is.

En dat is maar goed ook: want als je bevalling wat langer duurt, kunnen een paar snacks goed van pas komen om op krachten te komen. Kies wel voor lichte snacks, zoals druivensuiker, yoghurt, een granenreep, een paar koekjes of een crackertje met kaas. Daarnaast is drinken nog belangrijker: water, een flesje sportdrank zonder kunstmatige zoetstoffen of wat vers vruchtensap.

4. Je verzekeringspapieren

Misschien ook niet top of mind, maar wel belangrijk om bij je te hebben: je identiteitskaart, de verzekeringspapieren van je zieknfonds, je bloedgroepkaart, …

5. Dikke sokken

Dikke wat… en waarom dan? Jawel, een paar dikke sokken dus. Blijkbaar krijgen veel vrouwen tijdens de bevalling last van koude voeten. Omdat je dan al last genoeg hebt van andere ongemakken, is het fijn om alvast die ijspegeltjes te vermijden.

6. Een groot T-shirt om in te bevallen

Ook niet te missen: een paar korte nachtjaponnen met – als het even kan – een paar knopjes aan de bovenkant om borstvoeding te geven. Hoewel zo’n japon er natuurlijk iets mooier uitziet, wil je misschien toch ook een paar grote T-shirts aan je koffer toevoegen: die zijn namelijk iets handiger om in te bevallen en om jezelf te verzorgen na de bevalling.

7. Een borstvoedingskussen

Van ‘ondersteunende worst die ervoor zorgt dat je armen niet moe worden tijdens de borstvoeding’ tot ‘knus nest voor je baby in die eerste wieg’: een borstvoedingskussen kan werkelijk overal redding brengen. Ook tijdens die allereerste dagen in het ziekenhuis dus. Al was het maar als ‘onderlegger’ voor op die harde stoel als je eens even niet in bed wil liggen.

8. Een pot choco of een stuk fruit

Cliché of niet: veel vrouwen kunnen de ziekenhuiskost na hun bevalling toch niet helemaal smaken. Zelf een pot choco meebrengen voor op je boterhammetjes of een eigen fruitassortiment aanleggen voor wanneer je zin hebt in wat gezonde vitamientjes blijkt dan ook geen overbodige luxe.

9. Een fototoestel

Hoewel we tegenwoordig natuurlijk allemaal een smartphone op zak hebben om mooie foto’s mee te maken, is een echt fototoestel misschien toch ook een leuke extra. Het gaat immers wel om een erg heuglijke gebeurtenis die je nooit van je leven vergeet.

10. Een mooi topje

Mooie kleertjes voor je baby, die heb je wellicht al in overvloed in je moederschapskoffertje gestoken. Maar heb je ook al gedacht aan iets moois voor jezelf? Alles beter dan die wijde, witte ‘ziekenhuisschort’, toch?

Meer lezen over zwangerschap en bevallen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content