©iStock

Eén op vijf baby’s komt via keizersnede ter wereld

Steeds meer baby’s komen ter wereld na een keizersnede. De redenen daarvoor zijn erg uiteenlopend en variëren van regio tot regio. Er zijn ook grote verschillen tussen de Belgische ziekenhuizen.

Steeds meer bevallingen via een keizersnede

Uit een studie van het Intermutualistisch Agentschap (een organisatie die de gegevens van alle ziekenfondsen verzamelt en bekijkt) blijkt dat het aandeel keizersneden in België rond de 21 procent schommelt.

Opvallende verschillen

Opvallend is dat er grote verschillen zijn tussen de Belgische ziekenhuizen: het cijfer varieert van 11,8 procent tot 32,9 procent. Deze variabiliteit tussen materniteiten is volgens het IMA te groot. Soms is hier een eenvoudige verklaring voor. Zo ligt het aantal keizersneden hoger in de verwijscentra voor meer complexe gevallen of in universitaire ziekenhuizen. Maar ook na uitzuivering van deze cijfers blijft het verschil tussen bepaalde materniteiten te groot.

Op de website van IMA vind je een overzicht van het aantal keizersneden per ziekenhuis.

Op vraag van aanstaande mama’s

Twintig jaar geleden, in 1988, was dat ‘nog maar’ een goede 11 %. Een verklaring?

  • Vrouwen wachten steeds langer om zwanger te worden. Hoe ouder de leeftijd van de aanstaande moeder, hoe groter de statistische kans op een keizersnede
  • Steeds meer aanstaande mama’s vragen zelf om de bevalling via een keizersnede te laten verlopen.
  • Ook gynaecologen stellen vaak een keizersnede voor, omdat dit beter in hun agenda kan worden ingepast.

Geen gezondheidsvoordeel

Er bestaat geen enkel bewijs dat keizersneden zonder medische indicatie een gezondheidsvoordeel opleveren voor moeder en/of kind. Steeds meer publicaties melden zelfs negatieve gevolgen op korte en lange termijn. Een belangrijk deel van de risico’s na een keizersnede heeft betrekking op het verloop van de volgende zwangerschappen.

Hoe denk jij over een keizersnede?

Is het in deze medisch steeds geavanceerdere wereld perfect OK om zelf te kiezen voor een keizersnede of moet een bevalling via natuurlijke weg altijd de regel zijn en een keizersnede altijd de uitzondering?

Bron: gezondheid.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content