©GettyImages

Goed uitgelegd: de vier fasen van de menstruatiecyclus

Vanaf je puberteit tot aan je menopauze bereidt je lichaam zich elke maand voor op een mogelijke zwangerschap. Maandelijks rijpt er een eicel en verdikt je baarmoederwand. Vindt er geen bevruchting plaats? Dan wordt de verdikking van de baarmoederwand afgevoerd in de vorm van menstruatie.

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt één dag voor je opnieuw menstrueert. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar een cyclus van 25 dagen tot 35 dagen is ook perfect normaal.

Vier fasen

De natuurlijke menstruele cyclus bestaat uit vier fasen:

  • De folliculaire fase: de eicel rijpt in één van de eierstokken. Deze fase duurt bij de volwassen vrouwen tussen 21 en 35 dagen.
  • De eisprong of ovulatie: de rijpe eicel komt los van de eierstok. Via de eileider daalt ze af in de baarmoeder. Daar kan ze bevrucht worden door een zaadcel.De eisprong duurt 1 tot 2 dagen, en vindt gemiddeld plaats rond de 14e dag van de cyclus. Een vrouw is vruchtbaar vanaf de eisprong tot 24 uur later. Aangezien sperma een overlevingstijd heeft van 5 dagen, heb je als koppel de meeste kans op een zwangerschap op de dag van de eisprong en de 5 dagen ervoor.
  • De luteale fase: de baarmoeder maakt zich klaar om de eventueel bevruchte eicel in te nestelen. De luteale fase duurt gemiddeld 12 tot 14 dagen, ook bij vrouwen met een kortere of langere cyclus. In deze periode kun je last hebben van premenstrueel syndroom (PMS).
  • De menstruatie: als de eicel niet bevrucht is, stoot je lichaam het extra baarmoederslijmvlies en het onbevrucht eitje af. Dat veroorzaakt bloedverlies: de menstruatie. De menstruatie duurt ongeveer 5 dagen. Daarna begint een nieuwe vruchtbaarheidscyclus.

Bron: seksualiteit.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content