Moeders werken voor het geld

Bijna driekwart van de werkende moeders is gelukkig met haar job. Maar de belangrijkste reden voor moeders om te werken is geld (33%).

Andere redenen om te werken zijn de sociale contacten, meer zijn dan alleen moeder en om even weg te zijn uit huis.

Minder werken
Maar liefst 74%van de vrouwen is minder gaan werken na de geboorte van de kinderen. Bijna de helft vindt het aantal uren dat ze werken precies goed. 35% zou minder willen werken als ze de mogelijkheid hadden. Opvallend is, dat ook 20% van de vadersminder is gaan werken.

Thuiswerken behoort nog niet echt tot de mogelijkheden. 46% van de werkende moeders zou wel thuis willen werken, maar vanwege het werk dat ze doen is dat niet mogelijk. 26% van de moeders werkt wel eens thuis.

Opa en oma als oppas
Bij slechts 29% van de ondervraagden gaan de kinderen naar het kinderdagverblijf. Het zijn vooral de (schoon)ouders die worden ingeschakeld om voor de opvang te zorgen, 31% van de opa’s en oma’s past op de kleinkinderen. 22% van de papa’s zorgt voor de kinderen terwijl de partner aan het werk is. Andere opvangmogelijkheden zijn gastouderopvang of bekenden.

Schuldgevoelens
Bijna driekwart van de vrouwen is gelukkig met haar baan en kan haar werk goed combineren met haar gezin. Werkende moeders hebben wel wat last van schuldgevoelens als ze hun kind achterlaten bij de kinderopvang. 36% voelt zich hier schuldig over, maar is tegelijkertijd ook blij om aan het werk te gaan.

Ziek kind
Nu de meteorologische herfst is begonnen, neemt het aantal zieke kinderen weer toe. Maar hoe regelen ouders dan met hun werk? In acute gevallen zijn het de moeders (driekwart) die weg gaan van het werk om hun zieke kind op te halen.
Als een kind ’s ochtends al ziek is, dan is de zorg gelijk verdeeld; in meer dan de helft van de gevallen blijft of de vader of de moeder thuis.

Dit alles blijkt uit een Nederlands onderzoek van Jongegezinnen.nl over moederschap en werkJongeGezinnen.nl is ons 'zusterplatform' van Sanoma Media in Nederland voor zwangere vrouwen en moeders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar.

Wat vinden jullie ervan? Werk je als mama voornamelijk voor het geld? Zijn er papa's die deeltijds zijn gaan werken na de geboorte? Reageer op dit artikel!

Partner Content