Hoe weet je wanneer je moet bevallen?

Weeën
Als je voor de eerste keer moet bevallen, heb je eigenlijk geen idee wat je te wachten staat en wanneer de bevalling echt begint. Verschillende keren zal je denken dat je moet bevallen, maar of het dan ook echt begonnen is…

Begint de bevalling?

Denk je dat je moet bevallen? Om zeker te zijn dat je niet voor niks je partner paniekerig opbelt of naar het ziekenhuis rijdt, hebben wij drie aanwijzingen op een rijtje gezet…

  • Slijmprop
    De baarmoedermond wordt tijdens de zwangerschap afgesloten door een slijmprop. Wanneer de baarmoeder uitrekt, komt de slijmprop los. Vaak gaat dit gepaard met bloed. Is je slijmprop losgekomen, dan hoef je nog niet meteen naar het ziekenhuis te gaan. Soms duurt het nog twee weken vooraleer de bevalling echt begint.
  • Vliezen breken
    Het verliezen van je vruchtwater gebeurt meestal druppelsgewijs. Al kan het natuurlijk ook zijn dat je meteen een grote hoeveelheid verliest. Als je merkt dat je vruchtwater verliest, neem dan contact op met het ziekenhuis of je gynaecoloog. Als de vliezen gebroken zijn, moet je binnen de 24 uur bevallen. Het risico op infecties wordt anders te groot.
  • Weeën
    Zijn je weeën begonnen? Check dan met bijv. een chronometer de tijden van je weeën. Door die tijden te bepalen, krijg je een idee over de regelmaat van je weeën. Komen de weeën om de drie à vier minuten, haast je dan meteen naar het ziekenhuis.

Lees ook