Nesteldrang: wat is het?

Bij veel vrouwen komt er een moment tijdens de zwangerschap – vaak zo’n één maand voor de bevalling – dat er je er niet meer lijkt aan te ontkomen: nesteldrang! Maar waar komt die nesteldrang vandaan?

Nesteldrang vlak voor de bevalling

In de laatste maand van je zwangerschap kun je zomaar overvallen worden door een enorme opruimingsdrang of koopwoede. Sommige zwangere vrouwen hebben er meer ‘last’ van dan andere. En bij de ene begint het al drie maanden voor de bevalling, terwijl de andere alleen de laatste weken voor de bevalling ermee te maken krijgt.

Nesteldrang uit zich meestal in grondig schoonmaken en opruimen. Plots moet het hele huis onderhanden worden genomen: alle kasten moeten netjes opgeruimd worden en alle fotokaders moeten kaarsrecht aan de muur hangen. Bij sommige vrouwen is het zelfs zo extreem dat ze nog snel even hun hele badkamer willen vernieuwen en schilderen.

Het is eigenlijk een oergevoel waar je niet omheen kunt. Ook dieren doen het. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als het je overkomt. Nesteldrang is een niet te stoppen instinct om de perfecte omgeving voor je baby te creëren. Hoe het komt, weet de wetenschap nog steeds niet: sommige denken dat het door bepaalde hormonen komt.

Nesteldrang bij je partner

Niet alleen zwangere vrouwen kunnen met nesteldrang te maken krijgen, ook aanstaande papa’s kan het overvallen. Bij mannen uit zich dit meestal in een last-minute verbouwing of het schilderen van kamers. Mannen worden doorgaans aangestoken door de nesteldrang van hun vrouw. Je kan er maar beter van profiteren: eens jullie baby er is, zal er even weinig tijd zijn om grondig te poetsen en te verbouwen.

Koopwoede

Bij sommige zwangere vrouwen uit de nesteldrang zich in een koopwoede: zonder problemen wordt er een hele babywinkel leeggekocht. In de oertijd verzamelde vrouwen van alles om een warm nest voor hun kind te maken. Ook overdreven veel shoppen is dus eigenlijk een oerinstinct, want je wil nu eenmaal het beste voor je baby ‘verzamelen’. Let er wel op dat je alle kassaticketjes netjes bijhoudt zodat je indien je echt overdreven hebt, bepaalde items nog terug kan omruilen in de winkel.

Lees ook:

Partner Content