© Getty Images

Ochtendmisselijkheid? Enkele tips!

Ben je ‘s morgens zo misselijk en moet je zelfs braken? Vooral tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je met dit onprettige, maar onschuldige fenomeen te maken krijgen: ochtendmisselijkheid.

Last van ochtendmisselijkheid?

Over ochtendmisselijkheid is al heel veel gezegd en geschreven. De precieze oorzaak is niet helemaal gekend.

De meesten zoeken de oorzaak in hormonale veranderingen en meer bepaald in het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Om de placenta en je baby te doen groeien, stijgt het oestrogeengehalte in je lichaam. Gevolg: je wordt misselijk. Anderen zoeken de verklaring eerder in een immuunreactie van het lichaam .

Tips bij ochtendmisselijkheid:

Voeding

  • Misselijkheid overvalt je vooral als je een lege maag hebt. Bijvoorbeeld als je ‘s ochtends ontwaakt. Maar het komt ook op als je honger krijgt tussen 2 maaltijden in die nogal ver uit elkaar liggen. Ochtendmisselijkheid kun je voorkomen door enkele beschuitjes te eten voor je opstaat.
  • Kies voor proteïnerijke snacks in plaats van te veel koolhydraten. Bijvoorbeeld: noten en zaden met wat yoghurt of kwark.
  • Als je zwanger bent, werkt je maag ook veel trager. Heeft je maag normaal 50 minuten nodig om eten te verteren, dan zijn dat er nu 130. Gedurende de hele zwangerschap kun je daarom best vaker eten, maar kleinere hoeveelheden per keer.
  • Pikant, zuur of net heel zoet voedsel kan je maag nu moeilijker verdragen. Vermijd deze voedingsmiddelen dus best.
  • Bruisend mineraalwater tussen of na de maaltijden vergemakkelijkt je spijsvertering.
  • Zuig regelmatig op een pepermuntje of een gembersnoepje.

Geuren en vitamines

Het hormoon oestrogeen maakt je alerter. Je neus wordt tijdens de zwangerschap sneller door geuren geprikkeld. Door sterke geuren zoals tabak, parfum of van culinaire dampen kan ochtendmisselijkheid de kop op steken. Moet je veel en vaak braken, raadpleeg dan best je arts.

Veel vrouwen kunnen de zwangerschapsvitamines niet zo goed verdragen. Praat erover met je arts, hij kan je wellicht andere vitamines voorschrijven die minder belastend zijn voor je maag.

Bron: www.gezondheid.be

Wil je vast ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content