© iStock

Opgepast met Ibuprofen tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen die tijdens de eerste drie maanden regelmatig Ibuprofen nemen, kunnen de vruchtbaarheid van hun ongeboren dochter mogelijk aantasten. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Edinburgh.

Ibuprofen is een van de bekendste ontstekingsremmende pijnstillers die vaak wordt voorgeschreven als een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, niet helpt. Ongeveer 30 procent van de vrouwen neemt wel eens Ibuprofen tijdens de zwangerschap.

Minder ontwikkelde eierstokken

Maar uit een onderzoek dat werd uitgevoerd op cellen van menselijke foetussen in een labo, blijkt nu dat het gebruik van dit medicijn tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap de productie van kiemcellen voor de eierstokken afremt. Dat kan leiden tot minder goed ontwikkelde eierstokken en later ook tot verminderde vruchtbaarheid.

In een eerste fase van het onderzoek stelden de wetenschappers vast dat Ibuprofen door de placenta heen kan dringen. In een tweede fase, waarbij cellen van 185 geaborteerde foetussen werden blootgesteld aan Ibuprofen, bleek dat deze na zeven dagen gemiddeld 50 procent minder kiemcellen voor de eierstokken hadden en 50 tot 75 procent minder cellen die zich later ontwikkelen tot eicellen.

Lage dosis voor korte periode

Dr. Rod T Mitchell, co-auteur van de studie gepubliceerd op Human Reproduction, zegt wel dat de situatie in het lichaam anders kan zijn dan in het labo en dat het dus nog niet bewezen is of er nu effectief een gevolg is voor de vruchtbaarheid van de foetus op latere leeftijd. Hij raadt zwangere vrouwen wel aan om enkel pijnstilling te nemen als het echt nodig is én op aanraden van de huisarts, in de laagste dosis en voor een zo kort mogelijke periode.

Lees ook:

Partner Content