Opgepast met paracetamol tijdens je zwangerschap

Paracetamol is een van de bekendste pijnstillers. Veel zwangere vrouwen nemen het om zwangerschapskwaaltjes te bestrijden, maar een nieuwe studie heeft nu aangetoond dat daar enkele risico’s aan verbonden zijn.

Onderzoek naar risico’s van paracetamol tijdens de zwangerschap

Volgens de onderzoeksresultaten van het Center for Research in Environmental Epidemiology (CREAL in Barcelona, Spanje), is het nemen van paracetamol tijdens de zwangerschap niet zonder gevaar. Het centrum publiceerde de resultaten in het medische tijdschrift International Journal of Epidemiology.

Verstoorde ontwikkeling

De onderzoekers namen een enquête af bij 2 644 vrouwen en hun kinderen. De moeders vulden een vragenlijst in om het gebruik van paracetamol tijdens hun zwangerschap te evalueren en hun kinderen – tussen de 1 en 5 jaar oud – legden cognitieve testen af.

Bijna 43% van de kinderen werd tijdens de eerste 32 weken van de zwangerschap blootgesteld aan paracetamol. Volgens het onderzoek lopen die kinderen een hoger risico op hyperactiviteit. Hun resultaten op de cognitieve testen waren minder goed en deze kinderen waren ook trager, zwakker en impulsiever. Daarnaast hebben te onderzoekers ook aangetoond dat veelvoudig gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap symptomen van het autismespectrum kan veroorzaken. Dat wil niet zeggen dat het kind daadwerkelijk autisme heeft, maar wel een grotere kans loopt op een ontwikkelings- of gedragsstoornis.

Paracetamol wordt steeds vaker gebruikt

De onderzoekers stelden ook vast dat paracetamol steeds vaker wordt gebruikt tijdens de zwangerschap, vooral om migraine tegen te gaan. Toch is het aangeraden om het gebruik van medicatie zo lang mogelijk uit te stellen ter bescherming van de foetus. Bij lichte hoofdpijn, moeheid of andere kwaaltjes kan je best minimum één uur wachten vooraleer je paracetamol inneemt. Een bad nemen of simpelweg slapen kan soms al wonderen doen. Indien de pijn niet weggaat, kan je ook op natuurlijke, homeopatische manieren de pijn verlichten. Bij eender welke pijn of aandoening: raadpleeg altijd een arts alvorens medicatie in te nemen tijdens je zwangerschap.

 

Partner Content