©iStock

Overgewicht verkleint de kans op conceptie

Vrouwen met overgewicht hebben minder kans om zwanger te worden. Dat blijkt uit een studie onder leiding van Jan Willem van der Steeg van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, die deze week in het vakblad Human Reproduction wordt gepubliceerd.

De onderzoekers vonden een rechtstreeks verband tussen de kans op conceptie bij vrouwen zonder vruchtbaarheidsproblemen en de zogeheten ‘Body Mass Index’ (BMI).

Bij elk extra punt boven een BMI van 29 daalt de kans op conceptie met 4%, aldus nog de studie. Bij erg zwaarlijvige vrouwen is de impact nog groter. Zo hebben vrouwen met een BMI van 35 tot 40 tussen 26 en 43 % minder kans om zwanger te worden dan vrouwen met een BMI tussen 21 en 29.

De BMI wordt berekend door je lichaamsgewicht (in kilogram) te delen door je lengte in meter in het kwadraat.

Vermits zwaarlijvigheid meer en meer een maatschappelijk probleem wordt is de studie niet zonder belang vermits het geboortecijfer rechtstreeks afhangt van het gemiddelde gewicht.

De website van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam vind je hier.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content