©GettyImages

Papierwerk: dit regel je best tijdens en na je zwangerschap

Uitkijken naar de geboorte van je kindje, dat is zo zalig! Maar er komt ook heel wat papierwerk bij kijken, tijdens én na je zwangerschap. Wij sommen alvast enkele zaken op die je zeker in orde moet brengen voor je bevalt.

Papierwerk tijdens je zwangerschap: WEEK 1-13

  1. Verwittig je baas

Je baas inlichten doe je best zo vroeg mogelijk, best al als je twee maanden zwanger bent. Zodra je je werkgever ingelicht hebt dat je zwanger bent en een doktersattest bezorgd het met de vermoedelijke bevallingsdatum (best via een aangetekende brief), ben je beschermd tegen ontslag. Zie je het niet zitten om je baas al te vertellen over je zwangerschap? Je hebt nog tijd tot ten laatste acht weken voor de uitgerekende bevallingsdatum.

  1. Breng alles in orde bij je ziekenfonds

In het begin van je zwangerschap ga je best even na of je al je bijdragen hebt betaald en dus nog aangesloten bent. Dat is belangrijk, want je ziekenfonds betaalt een deel van de kosten van de doktersbezoeken, de voorbereiding op de bevalling, de rekening van het verblijf in de kraamkliniek, de gezondheidszorgen voor je baby en je bevallingsverlof.

  1. Neem een kijkje in je kraamkliniek

Ziekenhuizen organiseren vaak rondleidingen waarbij je allerlei praktische informatie krijgt over de kamers, de opname en de bevalling. Ze kunnen je bovendien ook vertellen welke spulletjes je zoal bij je moet hebben op de dag van de bevalling.

  1. Regel de kinderopvang

Zal je baby terechtkunnen bij familie of moet je op zoek naar een onthaalmoeder of kinderdagverblijf? Begin zo snel mogelijk aan je zoektocht, bij voorkeur vanaf maand één al, want vaak is er een lange wachtlijst. Op de website van Kind & Gezin vind je een lijst met opvangmogelijkheden.

Papierwerk tijdens je zwangerschap: WEEK 14-27

Een hele hoop regelwerk gaat vooraf aan de geboorte van je kindje. Nu zeker doen:

  1. Vraag het startbedrag aan

Het ‘startbedrag’ is het vroegere ‘kraamgeld’ of de ‘geboortepremie’. Dit is een eenmalige premie die je als ouder krijgt voor de geboorte van je kind. Je kunt het startbedrag ten vroegste 4 maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum en tot 5 jaar na de geboorte aanvragen bij een uitbetaler van het Groeipakket.

  1. Vraag kraamzorg aan

De kraamzorgdiensten bieden tijdens je zwangerschap en na de bevalling hulp bij huishoudelijke taken en de verzorging van je baby. Kraamzorg vraag je het best aan wanneer je zo’n zes maanden zwanger bent. Hiervoor kun je terecht bij de verschillende expertisecentra voor kraamzorg die je in elke provincie vindt.

Meer info vind je hier.

  1. Regel een medisch attest voor eersteklasritjes

De laatste vier maanden van je zwangerschap mag je in eerste klasse reizen zonder extra te betalen. Het volstaat om een medisch getuigschrift met de vermoedelijke bevallingsdatum bij je te hebben. Dit vraag je bij de dokter.

  1. De baby erkennen

Als je niet getrouwd bent, kun je vanaf de 26ste zwangerschapsweek samen met je partner de baby gaan erkennen op het gemeentehuis. Je krijgt dan een erkenningsbewijs dat je meeneemt wanneer je de geboorteaangifte doet.

Als de erkenning niet voor de bevalling is gebeurd, kan dit ook nog op het moment van de geboorteaangifte. Een erkenning vóór de geboorte is interessant omdat de vader dan het kind alleen kan aangeven en omdat je het kraamgeld al via de werkgever van de vader kunt aanvragen. Wat heb je nodig? Je identiteitskaart en een attest met de vermoedelijke bevallingsdatum (enkel als je de aanvraag doet vóór de geboorte).

Papierwerk tijdens je zwangerschap: WEEK 19-42

Laat vervelende paperassen niet liggen tot het allerlaatste moment. De komende weken breng je deze dingen in orde:

1. Vraag moederschapsrust aan

Werk je of ben je werkloos, dan heb je recht op moederschapsrust. Dit vraag je aan via het formulier ‘Getuigschrift van arbeidsongeschiktheid’, dat je van je ziekenfonds krijgt. Het document laat je invullen door je arts of vroedvrouw en stuur je ten vroegste zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum of ten laatste twee dagen na het begin van je moederschapsrust terug.

2. Zelfstandige mama? Denk aan je dienstencheques!

Vrouwelijke zelfstandigen die weer aan het werk gaan na een bevalling, hebben recht op 105 gratis dienstencheques (ter waarde van € 9). Dit zijn dienstencheques voor moederschapshulp. Je hoeft geen aanvraag in te dienen. Acerta Sociaal Verzekeringsfonds contacteert je zodra het op de hoogte is van de geboorte.

3. Verzamel alle documenten voor je opname in de kraamkliniek

Identiteitskaart, huwelijksboekje, klevertjes, reservatiedocumenten en eventueel de gegevens van het ziekenfonds waarbij je baby aangesloten zal worden, heb je nodig!

Reminder: vergeet het medisch attest met de vermoedelijke bevallingsdatum voor je werkgever niet! Dit moet ten laatste 8 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum overgemaakt worden.

4. Maak je geboorteplan

In je geboorteplan schrijf je op wat je van je bevalling verwacht. Het helpt de gynaecoloog en de vroedvrouw om straks jouw bevalling zo optimaal mogelijk te begeleiden. Het is geen ‘wettelijk’ contract of professioneel geschreven document, maar een heel individueel plan waarin je keuzes aangeeft die straks belangrijk zijn: wil je wel of geen epidurale verdoving? Heb je graag muziek of massage tijdens de weeën? In welke houding wil je bevallen? Ge je akkoord met navelstrengbloeddonatie?…

Je kunt je geboorteplan enkele weken voor de geplande bevalling met je arts of vroedvrouw overlopen.

Inspiratie voor een geboorteplan vind je hier.

Tekst: Tine Vandeweyer, Carolien Saey en Annelies Dyck

Binnenkort bevallen? Hier lees je meer erover:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content