©iStock

Partner blok aan been tijdens bevalling?

Dat een vrouw de belangrijkste en zwaarste taak heeft tijdens de bevalling, mag overduidelijk zijn. Maar wie altijd dacht dat de partner een nutteloos blok aan het been is, heeft het mis.

We kennen ze allemaal wel…de verhalen van mannen die tijdens de bevalling in paniek slaan, onzin gaan uitkramen of zelfs flauwvallen.Uit recent onderzoek blijkt echter dat de aanwezigheid van de partner tijdens de bevalling goud waard is.

Dikke 10 op 10

Uit het onderzoek, dat uitgevoerd is door het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en het informatieplatform 24baby.nl, blijkt dat de partner een grote invloed heeft op hoe een vrouw haar bevalling ervaart. Enkele cijfers:

  • een zwangere vrouw kan in 97 procent van de gevallen op de steun van hun partner rekenen als ze gaat bevallen, zowel thuis als in het ziekenhuis.
  • Ruim 87 procent van de deelnemers aan de studie gaf die gekregen steun een 8 op 10 of hoger.
  • In 56 procent van de gevallen krijgt de partner zelfs een dikke 10.

Rust en controle

Partners worden vooral geroemd voor hun steun tijdens de weeën en dat ze op de juiste momenten meegaand waren met de wensen van hun vrouw. Ze zijn bovendien ook een belangrijke factor in het behouden van de rust en het bewaken van de controle, zoals wanneer de verloskundige gebeld moet worden.

 Teamsport

“De vrouw staat natuurlijk centraal tijdens de bevalling en doet het zwaarste werk. Maar het onderzoek laat zien dat een bevalling ook echt een teamsport is”, zegt hoofdverloskundige Marjon Migchielsen. “Als een vrouw tijdens haar bevalling de juiste steun krijgt, kijkt ze aanzienlijk positiever terug op dat moment. Dep haar hoofd met een koud washandje, laat haar in je hand knijpen tijdens het persen of tegen je aanhangen op de baarkruk. Wees haar steun en toeverlaat tijdens de bevalling.”

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content