
Zwanger? Dit zijn je rechten en plichten op de werkvloer
Zodra je weet dat je zwanger bent, zweef je op een roze wolk. Het is een heerlijke tijd, maar er zijn ook heel wat dingen die je moet regelen. Wat zijn je rechten en plichten op de werkvloer?
Zwanger: wat zijn je rechten en plichten op je werk?
Je baas inlichten doe je best zo vroeg mogelijk, bijvoorbeeld al op twee maanden. Zodra je je werkgever ingelicht hebt dat je zwanger bent en hem of haar een doktersattest hebt overgemaakt met de vermoedelijke bevallingsdatum (best via een aangetekende brief), ben je beschermd tegen ontslag. Zie je het niet zitten om je baas al te vertellen over je zwangerschap? Je hebt nog tijd tot ten laatste acht weken voor de uitgerekende bevallingsdatum.
Ontslag tijdens zwangerschap
Zodra je je werkgever op de hoogte hebt gebracht van je zwangerschap mag hij je niet ontslaan, tenzij er een ernstige reden voor is (bv. een persoonlijke fout zoals diefstal of economische of technische redenen). Dit blijft gelden tot een maand na het einde van je bevallingsrust. Ontslaat je baas je in deze periode toch zonder grondige reden, dan moet hij een serieuze vergoeding betalen.
En wat met nachtarbeid?
Zwangere vrouwen vanaf acht weken voor de uitgerekende datum en moeders tijdens de borstvoedingsperiode kunnen niet verplicht worden tot nachtarbeid (tussen 20 en 6 uur). Dit kan ook uitgebreid worden tot andere periodes tijdens de zwangerschap of tot maximum vier weken na de zwangerschapsrust. Een medisch attest is nodig.
Onderzoeken binnen de werkuren
Je mag, met behoud van loon, afwezig zijn op het werk voor zwangerschapsonderzoeken, maar alleen als de onderzoeken niet buiten de werkuren kunnen plaatsvinden, je je werkgever op voorhand hebt verwittigd en een doktersattest die de afwezigheid staaft.
Aangepast werk
Lopen jij of je kind gezondheidsrisico’s op de werkvloer, dan is je werkgever verplicht – na evaluatie door de arbeidsgeneesheer – de nodige maatregelen te nemen. Zo moet hij tijdelijk je werkomstandigheden aanpassen of een andere werkpost voor je zoeken. Als dit voor een loonsvermindering zou zorgen, dan kun je van het ziekenfonds een uitkering krijgen.
Tekst: Tine Vandeweyer, Carolien Saey en Annelies Dyck
OOK INTERESSANT:
- Zo verloopt de medische opvolging van je zwangerschap
- Tijdelijk minder gaan werken? Dit zijn de mogelijkheden
- Zwangerschapsverlof: alles wat je wilt weten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!