Seks tijdens zwangerschap

Je bent zwanger en je vraagt jezelf af of vrijen nu mag of niet. Het internet staat vol van tegenstrijdige, maar vooral verschillende beweringen. Dankzij een studie is er nu voor eens en altijd eensgezindheid.

Vrijen tijdens de zwangerschap mag. Dr Dan Farine is perinatoloog in het Mount Sinai ziekenhuis, en Professor gynaecologie aan de universiteit van Toronto. Hij deed een studie over de mythes omtrent seks tijdens de zwangerschap, en bracht een introductieboek uit.Het boek met basisbeginselen over seks tijdens de zwangerschap werd gemaakt voor dokters en hun patiënten.

Te vaak nog waren dokters adviezen gebaseerd op misverstanden. Zo dachten sommige dokters dat het hormoon prostlagandine, dat veelvuldig aanwezig is in sperma, vroeggeboorte zou veroorzaken. Anderen beweerden dat de rythmische contracties van de baarmoeder, tijdens het klaarkomen, verantwoordelijk zouden zijn.

Gelukkig blijkt niets minder waar. Na het onderzoek concludeerde dokter Farine dat seks volledig normaal is. "Zolang een zwangere vrouw geen genitale infectie heeft of een verhoogd risico op vroeggeboorte is seks gevaarloos. Wanneer je bloedingen hebt als gevolg van placenta previa vrij je beter niet meer. Dit is wanneer de placenta de baarmoederhals bedekt. Tijdens geslachtsgemeenschap riskeer je dan de placenta te laten bloeden, wat risico's met zich meebrengt. Zijn er geen complicaties, dan mag de moeder in spe geslachtsgemeenschap hebben."

Laat jullie dus niet dwingen tot onthouding. Zwanger of niet, geniet maar van je partner. Intimiteit blijft belangrijk, zeker met een baby op komst. 

Partner Content