Egg storage for in vitro fertilisation (IVF). Tube of eggs in cryogenic (frozen) storage.

Single en eicellen laten invriezen?

Steeds meer vrouwen besluiten om hun eicellen te laten invriezen. “Het is de enige manier om de tijd even stil te zetten”, stelt fertiliteitsexpert Michel De Vos van het UZ Brussel. Wij geven je wat meer informatie.

Sinds 2009 kun je in België aan social freezing doen: eicellen oogsten en invriezen. Het was een primeur van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde aan UZ Brussel, waar professor Michel De Vos werkt. Op tien jaar tijd is er al veel veranderd.

De tijd eventjes stil zetten

“Als je als vrouw op tram 3 stapt en een gezin wil stichten, heb je 3 opties. Zit je in een stabiele relatie? Dan kun je er het best meteen invliegen. Een paar jaar wachten is een tweede optie, maar dan loop je het risico om een vruchtbaarheidsprobleem te ontwikkelen. Ben je single en wil je de tijd even stilzetten? Dan kun je je eicellen laten invriezen. Dat is de enige manier om de eicelkwaliteit te behouden en de tijd eventjes stil te zetten”, legt De Vos uit.

Flinke toename in behandelingen

Steeds meer vrouwen kiezen voor die laatste optie. In 2010 werden 39 behandelingen uitgevoerd. Een jaar later steeg dat aantal naar 90. In 2017 stond de teller al op 205. En ook vorig jaar werden er meer dan 200 behandelingen uitgevoerd.

Volgens de professor is er een simpele verklaring voor de toename. “Er wordt gewoonweg meer over gesproken. Of een koppel vlot kinderen kan krijgen, hangt af van verschillende factoren; denk maar aan het sperma van de man. Maar de belangrijkste factor is en blijft toch de leeftijd van de vrouw. Daar wordt door de media meer aandacht aan besteed, waardoor ook meer moeders in spe stilstaan bij hun dalende vruchtbaarheid”, redeneert hij.

Ideale leeftijd?

“Als je enkel en alleen kijkt naar de effectieve kans om zwanger te worden, moet je jonger zijn dan 36 jaar. Maar het is gecompliceerder dan dat. Je eicellen laten invriezen is een flinke financiële investering. Die wil je niet te vroeg maken, want dan is de kans groter dat je nog een partner tegenkomt en de eicellen niet nodig zult hebben. Een gulden middenweg tussen de kosten en de efficiëntie is dus 36 jaar”, vertelt de fertiliteitsexpert. In 2010 was 38,1 de gemiddelde leeftijd van vrouwen die een behandeling lieten uitvoeren. Een jaar later was dat 37,8 en sinds 2012 schommelt het rond 36 jaar”.

Hoeveel kost dat nu eigenlijk?

Voor één ‘oogst’ moet je als Belgische vrouw € 2.700 neertellen. Je moet er dus wel wat voor over hebben. Zo kun je ook niet zomaar aankloppen bij het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde. Eerst en vooral moet je een intakegesprek voeren met een psycholoog. “We handelen puur in het belang van het kind. Wij als vruchtbaarheidscentrum moeten de kwaliteit van het leven van het kindje vooropstellen, en niet de kinderwens an sich. Dus zonder grondig gesprek met de wensouders gaan we geen eicellen invriezen en vrijgeven.”

Bron: Hln.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content