© iStock

Sporten tijdens zwangerschap zorgt voor kortere bevalling

We wisten al dat sporten tijdens de zwangerschap gezond is, maar volgens een recente studie zou het ook de duur van je bevalling verkorten!

Het is al eerder bewezen dat sporten tijdens de zwangerschap heel wat voordelen heeft. Sporten zoals zwemmen, fitness, yoga… helpen onder meer tegen rugpijn, zorgen voor meer energie en helpen je sneller herstellen na de bevalling.

Maar uit een studie van onderzoekers van de Technische Universiteit van Madrid blijkt nu dat sporten tijdens de zwangerschap ook een invloed kan hebben op de duur van de bevalling.

De studie

508 vrouwen, willekeurig verdeeld in twee groepen, namen deel aan de studie. De ene groep bestond uit 253 vrouwen en werd benoemd als de ‘controlegroep’. De andere 255 vrouwen vormden de ‘fitnessgroep’. De vrouwen uit de fitnessgroep kregen drie keer per week aerobics oefeningen gedurende hun zwangerschap.

Daarna analyseerden de onderzoekers verschillende factoren wanneer deze vrouwen moesten bevallen zoals:

  • de duur van iedere fase in de bevalling;
  • de manier van bevallen;
  • het gewicht dat de moeder was bijgekomen;
  • het gebruik van epidurale verdoving;
  • het gewicht van de baby.

Kortere bevalling

De conclusie? Sporten onder begeleiding tijdens de zwangerschap vermindert de duur van de eerste fase van de bevalling en ook de totale tijd van de twee eerste fases samen. Dat betekent dat de totale duur van de bevalling korter is.

Daarnaast maakten ook weinig vrouwen uit de fitnessgroep gebruik van epidurale verdoving en de vrouwen uit de controlegroep kregen opvallend grotere baby’s dan degene uit de fitnessgroep.

Bron: Independent

Lees ook:

Partner Content