GettyImages

Het startbedrag: alles wat je wilt weten

Het startbedrag, het vroegere ‘kraamgeld’ of ‘geboortepremie’ is een eenmalige premie die je krijgt bij de geboorte of adoptie van een kindje. Maar hoe moet je die bijdrage eigenlijk aanvragen?

Startbedrag, kraamgeld of geboortepremie?

Sinds de hervorming naar het Groeipakket in 2019, kreeg het vroegere ‘kraamgeld’ of ‘geboortepremie’ de nieuwe naam ‘startbedrag’.

Hoeveel?

  • Elk kindje dat in Vlaanderen geboren wordt heeft recht op een eenmalig startbedrag van € 1.190,68. Of het nu gaat over een eerste of een volgende geboorte, het bedrag blijft hetzelfde. Ook meerlingen krijgen hetzelfde bedrag.
  • Als je kind in Brussel gedomicilieerd is, ontvang je een eenmalig kraamgeld van:

€ 1.238,82 voor je eerste kindje (of het eerste kindje van een van beide ouders)
€ 563,10  voor de volgende kinderen.

  • Als je kind in Wallonië gedomicilieerd is, ontvang je per geboorte (dus ongeacht of het over een eerste of een volgende geboorte gaat) eenmalig kraamgeld van € 1238,82.

Startbedrag aanvragen: zo doe je dat

VLAANDEREN

Het startbedrag vraag je aan bij een uitbetaler van het Groeipakket. Er zijn vijf uitbetalers van het Groeipakket: FONS, Infino, Kidslife Vlaanderen, MyFamily en Parentia. Je kiest zelf bij welke uitbetaler van het Groeipakket je het startbedrag aanvraagt. Let wel: heb je al een kindje en verander je nu van uitbetaler? Dan ‘verhuizen’ al je kinderen mee naar de nieuwe uitbetaler.

  • Je kunt het startbedrag online aanvragen op de website van de gekozen uitbetaler.
  • Je kunt het startbedrag ten vroegste vier maanden voor de geschatte geboortedatum en tot vijf jaar na de geboorte aanvragen.
  • Bij de aanvraag bezorg je je uitbetaler een doktersattest met de vermoedelijke geboortedatum. Kun je op het moment van je aanvraag nog geen attest voorleggen? Dan mag je het ook achteraf bezorgen.
  • De premie kan door beide ouders aangevraagd worden, maar wordt altijd betaald aan de moeder.
  • Bij een adoptie moet je bij je aanvraag een kopie van het verzoekschrift tot binnen- of buitenlandse adoptie voegen. Is er geen verzoekschrift bij een buitenlandse adoptie, dan volstaat een buitenlandse adoptiebeslissing of een beslissing tot plaatsing met het oog op adoptie.
  • Ook voor een doodgeboren kindje heb je na zes maanden zwangerschap recht op het startbedrag. Je uitbetaler heeft hiervoor de akte van aangifte van een levenloos kind nodig.

Meer info vind je hier.

BRUSSEL

Meer info over de regeling in Brussel kun je hier terugvinden.

WALLONIË

Meer info over de regeling in Wallonië kun je hier terugvinden.

Wanneer krijg je het?

In Vlaanderen ontvang je het startbedrag ten vroegste twee maanden voor de geschatte geboortedatum. De premie kan pas betaald worden na ontvangst van het doktersattest.

Bij een adoptie krijg je het startbedrag zodra het kind deel uitmaakt van je gezin.

Bron en meer info vind je op www.groeipakket.be.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content