© Shutterstock

Stress is ongezond voor je baby

Als ontspanning, aandacht en rust zo goed zijn tijdens de zwangerschap, wat is dan het effect van stress en zorgen? Ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers onderzocht dit onderwerp en kwam tot een verrassende conclusie.

Stress is ongezond?

Wat is het effect is van stress tijden de zwangerschap is al eerder onderzocht. Het zou kunnen leiden tot een lager geboorte gewicht, een baby die meer huilt of een kind met gedragsproblemen. Beijer was benieuwd of baby’s van gestreste zwangere vrouwen ook ongezonder waren.

Vrouwelijke proefpersonen werden tijdens hun zwangerschap ondervraagd over twee vormen van stress. De eerste was de gewone stress, die elke mens wel kent en die losstaat van de zwangerschap. Denk aan problemen op het werk, dingen die niet goed lopen, enzovoort. De andere vorm ging over specifieke zwangerschapsstress. Bijvoorbeeld de zorgen over de gezondheid van de baby maar ook de stress omdat je nog het kamertje moet inrichten of nog andere dingen moet regelen. Daarnaast onderzocht ze hoeveel van het stresshormoon cortisol in het speeksel van de aanstaande moeders zat.

En wat bleek? De baby’s van vrouwen die tijdens de zwangerschap veel stress hadden, waren in het eerste levensjaar vaker ziek. Beijers: “Denk daarbij uit aan verkoudheid, oorontstekingen of huiduitslag… Ook kregen deze kinderen in het eerste jaar meer antibiotica voorgeschreven.”

Invloed op de hartslag

De exacte oorzaak hiervan is volgens de onderzoekster nog niet duidelijk. “Maar we hebben er wel theorieën over. Zo zou het kunnen dat stress bij de moeder haar eigen fysiologische systeem aantast, wat zijn uitwerking heeft op onder meer het immuunsysteem van het kind in de baarmoeder. Ook wordt mogelijk de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de baby vermindert. We weten nog niet of het kind al tijdens de zwangerschap daadwerkelijk echt iets merkt van de stress bij de moeder. Hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan. Maar het is wel gebleken dat de hartslag van de ongeboren baby omhoog gaat als de moeder gestrest is.”

De uitslag van een onderzoek als dit werkt natuurlijk niet bepaald stress verlagend. Je zal maar net een stressvolle tijd beleven op je werk of privé en ondertussen zwanger zijn. Wat doe je dan? Beijers: “Ik zou vrouwen willen van adviseren zich niet van de wijs te laten brengen. We weten nog niet of stress tijdens de zwangerschap effect heeft op de gezondheid op lange termijn, dus of kinderen ook vaker ziek zijn naarmate ze ouder worden. Maar natuurlijk blijven dingen als voldoende ontspanning nemen en gezond eten tijdens de zwangerschap wel belangrijk.”

Bron: Zappy Zwanger – Nr. 1 – Voorjaar 2016

Lees ook

Hoe stress vermijden tijdens de zwangerschap?

Mama zonder stress

 

Partner Content