Superoriginele voornaam kan je kind isoleren

Lange tijd waren “John” en “Mary” de populairste babynamen in Amerika. Daarna zijn een tijdje de Michaels en Jennifers in zwang geweest, en in 2008 waren het “Jacob” en “Emma”.

Maar dit is maar het topje van de ijsberg: de laatste jaren proberen Amerikaanse ouders elkaar te overtreffen met zo origineel mogelijke namen voor hun baby.

Volgens een recente studie van de San Diego State University is dit een gevaarlijke trend, die zou kunnen leiden tot narcistisch gedrag bij deze kinderen. In plaats van op te vallen in de massa met hun super-unieke naam, zullen ze juist geïsoleerd worden.

De studie analyseerde meer dan 325 miljoen voornamen van Amerikaanse baby’s die geboren werden tussen 1880 en 2007. In 1955 had 32% van de jongens en 22% van de meisjes nog een naam uit de populaire voornamen-toptien. In 2007 was dit nog amper 10% voor de jongens en 8% voor de meisjes.

In 1955 kon je er nog van uitgaan dat in een eerste leerjaar met 30 kinderen, er minstens één James zat. In 2013 zal je zes klasjes moeten samenvoegen om één Jacob te vinden, hoewel dat in hun geboortejaar 2007 de meest populaire jongensnaam was.

Volgens de onderzoekers valt deze trend in naamgeving samen met een breder maatschappelijk kader: vanaf eind jaren negentig, aldus de onderzoekers, begonnen Amerikaanse burgers meer oog te krijgen voor eigenschappen als assertiviteit en zelfvertrouwen. Deze focus leggen de ouders ook bij het kiezen van een babynaam.

Bron: Marketingcharts.com

Partner Content