© Gettyimages

Weeënremmers: wat zijn dat nu precies en waarvoor dienen ze?

Je baby heeft die veertig weken in je buik nodig om te groeien. Besluit je kleintje om wat vroeger te komen, dan bestaat de kans dat nog niet alle organen ‘klaar’ zijn. In zo’n geval kan de dokter weeënremmers toedienen. Maar wat zijn dat nu precies?

Wat zijn weeënremmers?

Het woord zegt het zelf al: weeënremmers zijn medicijnen die je weeën remmen of tegenhouden. Vooral als je weeën krijgt tussen de 24 en 34 weken zwangerschap, kan deze behandeling helpen. Weeënremmers zorgen er bij de meeste zwangere vrouwen voor dat de arbeid met minstens 48 uur wordt uitgesteld. Die tijd wordt meestal gebruikt om medicatie voor longrijping toe te dienen.

Longrijping

Als je voor 34 weken bevalt, zijn vooral de longen van je baby nog niet helemaal rijp, en dat kan voor ademhalingsproblemen zorgen. Dankzij weeënremmers krijgen dokters de tijd om je een injectie te geven met medicijnen die de longen versneld helpen rijpen. Zo stijgt de overlevingskans van je kindje aanzienlijk. Die 48 uur geven je ook de tijd om naar een gespecialiseerd ziekenhuis te gaan. Het doel van weeënremmers is dus niet het verlengen van je zwangerschapsduur, maar het verbeteren van de gezondheid van je baby.

Niet voor iedereen

Weeënremmers kunnen niet altijd worden toegediend. Is de placenta aan het loslaten of is je kindje in nood, dan is dit bijvoorbeeld geen optie. Ook bij een zwangerschapsduur voor 24 weken en na 34 weken wordt hier niet voor gekozen. Kortweg kun je stellen dat weeënremmers enkel worden toegediend als je kindje het ín jouw buik nog steeds beter heeft dan daarbuiten.

Mogelijke bijwerkingen

Weeënremmers zijn geneesmiddelen, en kunnen dus voor bijwerkingen zorgen. Zo kun je last krijgen van hoofdpijn, opvliegers, misselijkheid, hartkloppingen of duizeligheid. Ook je baby kan een verhoogde hartslag krijgen.

Bron: 24baby.nl en kindengezin.be

Lees meer

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content