Tips en informatie voor je verblijf in de materniteit

Tijdens je verblijf in de materniteit draait alles rond jou en je kersverse baby. Ook na de bevalling wordt je intensief gevolgd. In dit artikel vertellen we je wat er zo allemaal in de kraamkliniek gebeurt en hoe je je er kunt op voorbereiden.

Na de bevalling is er een herstelperiode nodig. De duur van je verblijf in de materniteit hangt af van de kraamkliniek, de bevalling zelf (‘normaal’ versus keizersnede) en vaak ook van jezelf. Maak  gebruik van de herstelperiode, ook al voel je je misschien wel behoorlijk fit.
Het verzorgend personeel zal erop toekijken dat de hechtingen van je keizersnede of van het inknippen mooi genezen. Ook je baby’s gezondheid wordt op de voet gevolgd. Op zich kan je je verblijf het best bekijken als een welkome rustperiode. Je herstelt van de bevalling en kan even op adem komen alvorens je thuis bent en de volledige verzorging van je kind op jouw schouders -en misschien die van je partner- valt.

Praktische aspecten

Let erop dat je voldoende kleding en verzorgingsmateriaal bij je hebt. Je zal door bloed- en melkverlies heel regelmatig je ondergoed moeten verschonen. Een grote reserve ondergoed, maandverbanden en kompressen zijn dus noodzakelijk.
Naast nachtgoed neem je best een lange kamerjas mee. Aarzel niet om je beautycase met de nodige make-up artikelen mee te brengen. Jezelf een beetje schminken doet deugd en is geen overbodige luxe. Wat interessante boeken of tijdschriften zullen je helpen de tijd te doden als je ‘s nachts de slaap niet kan vatten of je je overdag verveelt.

Grondige controle

Dokter en verpleegsters kijken er nauwlettend op toe dat het litteken veroorzaakt door het inknippen mooi heelt. Hiertoe zullen ze je helpen in de dagelijkse strikte hygiëne en verzorging van je hechtingen. Ook het opnieuw in werking treden van je darmstelsel is van groot belang. Door een normale ontlasting vermijd je latere, vervelende aambeien en verloopt de genezing van het inknipen eveneens vlotter. Ben je via een keizersnede bevallen, dan mag je rekenen op een heuse post-operatieve controle en begeleiding. Je temperatuur wordt geregeld gemeten, de toestand van je litteken wordt gecontroleerd alsook de werking van je spijsverteringsstelsel.

Analyse van bloed en urine

Aangezien een bevalling gepaard gaat met relatief groot bloedverlies, wordt via een bloedprikje gecontroleerd of je niet aan bloedarmoede lijdt. Een snelle behandeling hiervan is essentieel opdat je vermoeidheid hierdoor niet nog zou verergeren. Ook bij borstvoeding is het belangrijk dat het ijzergehalte in je bloed op peil blijft. Na een bevalling loop je ook meer kans op een blaasontsteking. Door een analyse van je urine kan dit snel worden opgespoord. Desgevallend word je onmiddellijk hiervoor behandeld.

Melkproductie en borstvoeding

Tijdens je verblijf in de materniteit krijg je ook de kans om goede gewoontes inzake borstvoeding aan te leren. De verpleegster zal je met plezier laten zien welke houdingen voor jou en je baby aangewezen zijn en hoe je je borsten het best verzorgt. Als echte professional zal ze je allicht een heleboel handige trucjes en weetjes doorspelen die je later van pas kunnen komen. Ook de stuwing in je borsten zal opgevolgd worden, zodat eventuele verwikkelingen snel kunnen opgespoord en verholpen worden.

Kinesitherapie

De kinesitherapeut zal je dagelijks een bezoekje brengen. De oefeningen die hij je aanleert, spelen een grote rol bij het herstel van de spieren van je perineum, de zone tussen vagina en aars. Hij zal ook aandacht schenken aan je blaas. Via een goede, vroege training van de blaas voorkom je latere incontinentieproblemen.

Slapen en eten

Om goed voor je kind te kunnen zorgen, heb je je kostbare slaap heel erg nodig. Slaapt je kind overdag, probeer dan zelf van deze momenten gebruik te maken voor een heilzaam dutje. Indien je baby bij jou op de kamer ligt en de hele nacht voortdurend huilt, vraag je best aan de verpleegster om hem naar de kraamafdeling te brengen. Geef je borstvoeding, dan zal het nachtpersoneel je baby te gepasten tijde naar je kamer brengen zodat je hem kan voeden.

Wat je eten tijdens je verblijf in het ziekenhuis betreft, heb je zelf niet veel in handen. Met een beetje geluk krijg je maaltijden voorgeschoteld die rekening houden met de voedingsbehoeften van een jonge moeder. Zelf kan je echter het snoepen beperken. Vaak brengt je bezoek een snoepdoos of pralines mee. Bied het aan de rest van het gezin en de overige bezoekers aan. Denk er ook aan voldoende water te drinken, zo’n 2 liter per dag.

LEES OOK:

Kraamcadeaus voor kersverse mama’s

Partner Content