Vaderliefde

Tomas De Soete leidt een erg druk leven. Door een vroege scheiding heeft hij zijn zoontje Leon niet altijd bij zich. Tomas voelt zich daar soms schuldig over. Hij was al langer van plan om eens grondig tijd te maken voor Leon. De vraag of hij wilde meedoen aan Ergens onderweg was voor hem het finale duwtje in de rug.

Leon De Soete is de jongste deelnemer uit de reeks. Hij is nog maar vijf jaar en dat heeft zijn invloed op de reis. Leon zwijgt geen seconde.

Hij verwondert zich over de kleinste dingen en onderweg heeft hij alle tijd om zijn papa aan een spervuur van vragen te onderwerpen. Tomas moet zijn uiterste best doen om hem overal een afdoend antwoord op te bieden.

-“Papa, wat is een meteoriet?”
-“Da’s een grote steen in het heelal.”
-“Wat is een heelal?”

-“Papa, ik ben zo blij dat we samen op vakantie mogen.”
-“Waarom?”
-“Ik had het echt een keer nodig!”
(Leon De Soete en zijn papa Tomas)

En zoals dat gaat met kleine jongens, wordt Leon ook weleens nukkig. Tomas moet dan een beroep doen op zijn creativiteit om hem weer op te vrolijken. Hij blijkt een erg lieve en toegewijde vader. Leon is al snel weer in de wolken als zijn papa wat zottekes doet.

Tomas en Leon De Soete in Ergens onderweg: op maandag 15 november om 21.20 u.

Ergens onderweg vertelt het verhaal van acht vaders die er om heel uiteenlopende redenen met een van hun kinderen op uit trekken. Het resultaat is een reeks authentieke, persoonlijke maar erg herkenbare portretten.

Veel vaders hebben ook tegenwoordig nog het gevoel dat ze niet genoeg tijd hebben voor hun kinderen. Op de een of andere manier hebben ze het altijd net te druk, en als puntje bij paaltje komt, is het mama die het meest met de kinderen bezig is.

Zou het niet leuk zijn als ze zich eens een keertje helemaal op één kind zouden kunnen toeleggen? Om samen eens iets anders te beleven? Om eens echt te kunnen praten? Voor velen lijkt een reis met één van hun kinderen de ideale manier om dat te doen. Even helemaal weg van het werk, weg van de andere familieleden, alleen maar quality time doorbrengen met elkaar.

Het idee spreekt veel vaders aan, maar vaak blijft het niet meer dan een vaag plan dat er om allerlei redenen niet van komt. In Ergens onderweg zetten acht bekende vaders wel de stap. Ze engageren zich volledig en gaan samen met een van hun kinderen op reis.

Ergens onderweg stapt mee in die reizen. Het resultaat zijn acht intieme portretten van twee mensen die elkaar opnieuw of beter leren kennen. Acht verhalen van roadtrips die ze nooit zullen vergeten. Ergens onderweg is puur het verhaal van de reis van een vader en zijn kind. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Wat blijkt? Voor heel wat vaders is een reis exclusief met hun kinderen al meer dan avontuur genoeg.  Elke reis is heel persoonlijk. De bestemmingen zijn op zich niet per se exotisch of spectaculair, maar ze betekenen des te meer voor de reizende koppels. Elke roadtrip is hen op het lijf geschreven.

De camera volgt de twee op hun reis, registreert, maar grijpt nooit in. Dit is de reis van een vader met zijn kind. Zij kiezen waar ze naartoe gaan, stoppen waar ze willen, vertrekken waar ze het niet leuk vinden. Door middel van vaste camera’s in de wagen registreerden de makers alles zonder iets in scene te zetten.

Op die manier leren de kijkers in elke aflevering een bekend gezicht op een heel andere manier kennen. Niet als entertainer of als hoofdredacteur van een krant, maar als vader. Vaders die met hun mond vol tanden staan als hun kind vraagt wat een fils de pute is, vaders die ook gewoon af en toe boos moeten worden als hun kind het echt te bont maakt.

Vaders als Chris Dusauchoit, die moeten leren omgaan met het idee dat hun vijftienjarige dochter een vriendje heeft. Het portret van Rob Vanoudenhoven en zijn dochter Emma staat in schril contrast met het beeld van de buitenwereld van Rob als eeuwige entertainer. Emma is motorisch gehandicapten thuis neemt vooral Robs vrouw de zorg van Emma op zich. Nu vond Rob dat het echt tijd was dat hij er eens alleen met Emma op uit trok. Hij maakte met haar een reis naar Denemarken en ondervond zelf wat het betekent om dag in dag uit voor Emma te zorgen.

De verhalen zijn heel herkenbaar. Want uitein

Partner Content