©iStock

Van ruige seks komen jongetjes, van tedere seks meisjes

Wil je graag een zoontje? Of droom je stiekem van een dochtertje? Er circuleren heel wat fabeltjes als het gaat om het beïnvloeden van het geslacht van je baby. Of bevatten ze toch wat waarheid?

Fabel of feit: de kans op een jongen is groter

Feit! De natuur heeft haar best gedaan om de verdeling zo eerlijk mogelijk te maken. Je hebt ongeveer 52 procent kans om een jongen te krijgen. De verdeling is dus niet helemaal fifty-fifty, maar het scheelt niet veel.

De reden dat je iets meer kans hebt om een jongen te krijgen? Mannetjes-zaadjes zwemmen wat sneller dan de vrouwtjes en hebben zo dus grotere kans om eerder de finishline (de eicel) te bereiken. Maar ook de levensvatbaarheid als embryo verschilt voor een jongen of meisje.

Heb je al twee jongens, dan is de kans op een nieuwe zoon bij een nieuwe zwangerschap iets hoger: ongeveer 54 procent.

Fabel of feit: sommige mannen kunnen alleen zonen verwekken

Fabel! Uit onderzoeken blijkt dat iedere man evenveel X- en Y-zaadcellen produceert. Dit betekent dat geen enkele man alleen zonen kan verwekken, maar dat het geslacht van het kind gewoon wordt bepaald door andere factoren.

Fabel of feit: het tijdstip van vrijen is belangrijk

Feit! De timing van de daad is wel degelijk van invloed:

  • Voor een jongetje kun je hét het beste vlak voor of op het moment van de eisprong doen, want men zegt dat jongens-zaadcellen wat sneller zwemmen dan meisjes en eerder de eicel zullen bereiken.
  • Meisjes-zaadcellen zouden dan misschien iets trager zijn, maar wel sterker: zij overleven weer wat langer en hebben daarmee zelfs nog kans op de hoofdprijs als er een paar dagen voor de eisprong al werd gevreeën.

Geeft wel weer aan hoe fijn het kan zijn als je goed inzicht hebt in je cyclus en het moment van ovuleren. Mocht je over zijn gegaan op de ovulatietest, zou je kunnen overwegen om tweemaal per dag te testen: om je ovulatie zo snel mogelijk te ontdekken, en zo de kans op een jongen te vergroten. Bij voorkeur test je dan tussen 11-15 uur voor de eerste test en tussen 17-22 uur voor de tweede test.

Fabel of feit: de man bepaalt het geslacht

Gedeeltelijk waar! De man is inderdaad degene die invloed heeft op het geslacht, want de zaadcel die de eicel bevrucht bepaalt uiteindelijk of je een meisje of een jongetje krijgt. Maar als man kun je niet actief beïnvloeden wat het geslacht van jouw kindje wordt. Het is simpelweg een race tussen de zaadcellen wie er als eerste bij de eicel is en daar heb je als man absoluut geen enkele invloed op.

Fabel of feit: best niet klaarkomen als je een dochter wil

Fabel (denken wij)! De (zwakkere) mannelijke zaadcellen sterven eerder in de zure omgeving van de vagina dan de vrouwelijke zaadcellen. Als jij een orgasme krijgt, kan dat de mannelijke zaadcellen een betere kans geven. Tijdens het orgasme komt er extra vocht vrij uit de baarmoedermond, waardoor de binnenkant van je vagina minder zuur wordt. De mannelijke zaadcellen kunnen volgens deze theorie dan beter overleven waardoor de kans groter is dat ze het eitje levend bereiken. Als jullie graag een zoon willen, is het dus het beste als jij vlak vóór je partner klaarkomt. De samentrekkende bewegingen van je baarmoeder tijdens jouw orgasme begeleiden het zaad naar de eileiders.

En als je liever een meisje wilt, kun je dus rustig je to-dolijstje doornemen tijdens de daad om te voorkomen dat je klaarkomt. Of dit een fabel of feit is? Er zijn genoeg stellen met zonen waarbij de vrouw niet is klaargekomen, dus het lijkt ons een fabel.

Fabel of feit: ruige seks maakt jongetjes, tedere seks meisjes

Feit! Hoe dieper de penetratie, hoe groter de kans op een jongetje… wordt beweerd. De logica hierachter is dat door een diepe penetratie het zaad zo dicht mogelijk bij de baarmoedermond terechtkomt, waardoor de snelle mannelijke zaadcellen een voorsprong krijgen en de weg door de ‘zure’ vagina korter is. Aan de andere kant, bij minder diepe penetratie zal het zaad een langere weg moeten afleggen naar de baarmoeder, waardoor de sterkere, maar langzamere vrouwelijke zaadcellen in het voordeel zijn.

Bron: buskruitmet.nl

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content