© getty images

Vroedvrouwen vragen bescherming tegen coronavirus

Vroedvrouwen blijven pasgeborenen verzorgen en de noodzakelijke screenings doen zoals de overheid dat vraagt. De hielprik moet bijvoorbeeld nog doorgaan. De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV vzw) vraagt de overheid echter om meer beschermende maatregelen tegen het nieuwe coronavirus.

Vroedvrouwen vragen meer bescherming tegen het coronavirus

“We willen als vroedvrouw onze opdracht in deze moeilijke periode voortzetten volgens de geldende richtlijnen en doen een dringende oproep naar onze beleidsmakers. Geef ons alstublieft voldoende beschermende middelen, zodat onze vroedvrouwen hun werk kunnen blijven voortzetten”, zegt Joke Muyldermans van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen. Het gaat met name om FFP2- en FFP3-mondamaskers, beschermingsschorten, veiligheidsbrillen, handschoenen, handalcohol of -gel, zodat de vroedvrouwen zichzelf kunnen beschermen.

“Geef ons ook de nomenclatuur om een teleconsult te doen, zodat we  zwangere vrouwen en  jonge gezinnen de juiste informatie kunnen geven en waar mogelijk van op afstand begeleiden”, voegt Joke Muyldermans er nog aan toe. “Behandel de vroedvrouwen als prioritair, zoals ook de andere eerstelijnshulpverleners. Een positief signaal vanuit het beleid zal onze vroedvrouwen motiveren om te zorgen voor de toekomst van dit land. Want dat zijn die pasgeboren kinderen toch. Onze hoop, onze toekomst.”

Een teleurstelling en een emotionele oproep

“De lang verwachte 5 miljoen mondmaskers voor de eerstelijnhulpsverleners in Vlaanderen kwamen gisteren toe. De vroedvrouwen waren in eerste instantie niet opgenomen in de lijst van zorgberoepen die mondmaskers zouden krijgen, schreef een verontruste Joke Muyldermans gisterenavond in een open brief aan Ministers Beke en De Block. “Na veel lobbywerk, uren mailen, bellen, netwerken door de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen werd ons beloofd dat vroedvrouwen zeker niet vergeten zouden worden.” Maar dat bleek dus niet het geval. Ook gisteren kregen de vroedvrouwen niet de langverwachte bescherming waar ze zo op wachtten en die broodnodig is.

Vroedvrouwen nemen taken over van Kind & Gezin en gynaecologen

“Kind & Gezin staakt zijn consultaties tot begin april, gynaecologen zeggen consultaties af, maar medische controles zijn wel nog nodig, die vangen de vroedvrouwen op. Pas bevallen moeders moeten zo snel mogelijk terug naar huis, vroedvrouwen vangen hen thuis op, want zorg blijft wel nodig. Wat als de vroedvrouwen stoppen met werken?”, vraagt Joke Muylermans zich af.

“U heeft geluk dat vroedvrouwen gemotiveerde en gepassioneerde zorgverleners zijn. Ze doen hun zorg graag en zullen die blijven doen, voor moeder en kind, voor het gezin. Voor een gezonde start van het leven. Maar hoe gaat de overheid ons hierin steunen en motiveren?” besluit Joke Muylermans.

Meer lezen over vroedvrouwen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content