Vruchtbaarheid & voedsel
Heb je een kinderwens ? Maar lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden ? Je bent niet de enige, een tot twee op de tien stellen komt in aanraking met dit probleem. Wist je dat voedingsmiddelen je vruchtbaarheid beïnvloeden?
Natuurlijk is voeding niet het enige aspect wat je vruchtbaarheid beïnvloedt, maar het is er wel eentje die je zelf kan aanpassen. Word je bewust van je eetpatroon, wat je wel en niet eet, verander waar nodig je voedingspatroon en het is mogelijk om de kans op zwangerschap te vergroten .
Als je een nieuw eetpatroon start, let er dan op dat je dit geleidelijk doorvoert . Zo houd je het gemakkelijker vol. Gezond eten is voor iedereen belangrijk, je voeding moet in ieder geval onderstaande ingrediënten bevatten:
- minstens twee liter vocht (water) per dag
- 55% complexe koolhydraten zoals bonen, fruit (appels, peren, perziken en pruimen), bruine rijst en volkorenbrood
- 30% gezonde vetten
- 15% proteïnen (belangrijke bouwstenen; zit in kip, vis, magere yoghurt, cottage cheese, tofu, avocado)
Uiteraard mag je vitaminen en mineralen ook niet vergeten, ze balanceren je hormonen, ze zorgen voor energie, ze herstellen je cellen en ze neutraliseren de schadelijke effecten van vrije radicalen (die beschadigen de productie van eicellen en sperma). Blauwe bessen, kersen, druiven, sinaasappelen, perziken, pruimen en tomaten beschermen je tegen vrije radicalen .
Vitamine A, B, C, D en E zijn de beste. Behalve vitamine D, krijg je deze vitaminen alleen via voedsel (gezond en gevarieerd!) binnen. Extra vitamine C vind je in groene bladgroenten, kiwi’s en tomaten. Vrouwen kunnen beter geen extra vitamine C slikken. Dit kan namelijk het vaginale slijmvlies uitdrogen.
Ook een hoog alkalinegehalte mag niet ontbreken in je vruchtbare voedingspatroon. Dit zorgt namelijk voor een gezonde afscheiding bij de vrouw. Alkaline zit in asperges, broccoli, wortelen, selderij, kool, kersen, mango’s, olijven, bamboescheuten, komkommer, uien, aardappelen en appels.
De mannen mogen ook een kritisch oog werpen op hun voedingspatroon. Om de kwaliteit en hoeveelheid van het sperma te verbeteren kan je als man een aantal dingen doen.
Waar het voor de vrouw slecht kan zijn om extra vitamine C te slikken, voor het sperma is het juist goed om extra vitamine C te slikken. Het voorkomt het ‘samenplakken’ van het sperma en bevordert de beweeglijkheid. Een man heeft ongeveer 1000 mg vitamine C extra ‘nodig’. Ook zink is een belangrijke voedingsstof die je als man nodig hebt voor je sperma, zink zit in paranoten, vis, zaden, eieren en granen.
Mannen, neem deze tips sowieso mee in je voeding:
- Zorg voor vers voedsel
- Eet seizoensfruit en -groente (2 stuks fruit en 200 gram groente per dag)
- Eet complexe en ongeraffineerde koolhydraten
- Eet noten, zaden en gedroogd fruit
- Eet roggen- en volkorenbrood
- Zorg voor variatie
- Gebruik zo min mogelijk ingrediënten, dan is je eten puurder
- Eet 3 maaltijden per dag (sla nooit je ontbijt over!) en drink veel water
Vitamines, mineralen en koolhydraten zijn al aan bod gekomen. Ook eiwitten mogen eigenlijk niet ontbreken in je voeding. Dit is namelijk een bouwstof. Eiwitten vind je in vlees, soyaproducten, noten, ei en vis. Let op: sommige vissoorten kan je beter niet eten voor de hoeveelheid PCB’s/antibiotica, dit is ook bij vlees. Kies het liefst voor biologisch vlees.
Wil je ook je libido wat opschroeven ? Oesters, avocado’s, bananen, asperges, vijgen, meloenen, amandelen, knoflook en vijgen staan erom bekend dat ze libido-opwekkend zijn. Bewezen is het niet, maar dankzij de hoeveelheid vitaminen en mineralen die erin zit, zijn ze sowieso goed voor je gezondheid, dus waarom niet?
Wat je als man én vrouw beter kan vermijden:
- (te) veel cafeïne
- Aspartaan (neem dus geen light-producten)
- Voedsel zonder vitaminen en mineralen
- Vet vlees
- ‘zwarte’ thee en koffie<