©iStock

Wat doe je als je uitgerekende datum voorbijgaat zonder dat er iets gebeurt?

Wist je dat minder dan vijf procent van de baby’s op de uitgerekende datum worden geboren? En dat de gemiddelde vrouw die voor het eerste zwanger is acht dagen ‘te laat’ haar baby ter wereld brengt? Geen reden tot paniek als je baby er nog niet is op ‘de uitgerekende datum’! Maar wat doe je dan wel?

Als je overtijd bent, zijn er vier dingen die je kunt doen:

1. Afwachten en je (medisch) laten onderzoeken

Je wacht geduldig af tot de bevalling op een natuurlijke manier op gang komt. Ondertussen worden jij en je baby opgevolgd. In het ziekenhuis zullen verloskundigen met behulp van monitoring en echografie de hartslag en bewegingen van je baby checken. Het medisch onderzoek kan je helpen om te beslissen of de bevalling al dan niet ingeleid moet worden.

2. De bevalling op een natuurlijke manier op gang brengen

Veel vrouwen proberen, voordat ze zich laten inleiden, liever eerst een paar natuurlijke methoden om de bevalling op gang te brengen. Een paar ideeën die je op je overtijd-lijstje kunt zetten, maar opgelet: er is geen enkel bewijs dat ze werken.

 • Verse ananas eten
 • Frambozenbladthee drinken
 • Enkele druppels Clary sage (essentiële olie, ook wel ‘scharlei’ of ‘muskaatsalie’) op een zakdoek aanbrengen en eraan ruiken
 • Pikant eten
 • Oefeningen
 • Strippen 

3. De bevalling medisch inleiden

Meestal wordt de bevalling medisch ingeleid als je tussen de 41 en 42 weken zwanger bent. Een inleiding of inductie bestaat uit 3 fasen:

 1. Het aanbrengen van prostaglandinegel. De prostaglandines zorgen ervoor dat de baarmoedermond verweekt en ze bezorgen je voorweeën.
 2. Als de bevalling na ongeveer zes uur nog niet op gang is, zal je verloskundige proberen om je vliezen te breken.
 3. Als je vliezen gebroken zijn maar de bevalling komt nog steeds niet op gang, kan het dat men je een infuus met syntocinon voorstelt. Syntocinon of oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat de spieren van je baarmoeder en melkklieren samentrekken. Het wekt de weeën op bij een bevalling.

Het doel is om zo weinig mogelijk te doen om de bevalling op gang te brengen en het lichaam de zaak ‘over te laten nemen’. Het kan dus goed zijn dat je niet alle drie de stadia zult doorlopen.

4. Niets

Je leest het goed: doe helemaal niets. Google niks, ren niet zijwaarts de trap op en laat je niet gek maken. Adem rustig in en uit en heb er alle vertrouwen in dat de bevalling binnenkort wel op gang zal komen.

Weetjes

  • De berekening van de uitgerekende datum is gebaseerd op een klungelige theorie over maancycli, in 1812 bedacht door de Duitse arts Franz Naegele. De regel van Naegele schat de verwachte einddatum door 1 jaar toe te voegen, 3 maanden af ​​te trekken en 7 dagen toe te voegen aan de eerste dag van de laatste menstruatieperiode van een vrouw. Helaas bleek rekenen niet zijn sterkste kant. De grootste fout in de regel van Naegele is dat een maanmaand niet 28 dagen maar 29,5 dagen lang is. Dit betekent in totaal 295 dagen, meer dan 2 weken na de geschatte datum die Naegele’s regel berekent. Toch blijven we tot op de dag van vandaag vasthouden aan die 40 weken.
  • Een normale zwangerschap duurt 37 tot 42 weken.
  • Onderzoeksresultaten tonen aan dat de lengte van je zwangerschap voor een groot deel genetisch bepaald is.

Bron: Positief over bevallen. Een verfrissende kijk op zwangerschap, geboorte en kraamtijd – Milli Hill.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content