© Getty Images

Goede vraag: wat is tokofobie?

Het is helemaal normaal dat je wat onzeker of zenuwachtig bent voor een zwangerschap of een bevalling, maar als het gaat om extreme angst, spreken we van tokofobie. Het gaat zelfs zover dat vrouwen dan alles eraan doen om een zwangerschap of bevalling te vermijden.

Wat is tokofobie?

Het woord tokofobie komt van het Griekse tokos dat geboorte betekent. Geboorteangst of bevallingsangst dus. Veel vrouwen zijn zenuwachtig of angstig voor de zwangerschap en bevalling, maar vinden wel een manier om ermee om te gaan. Bij vrouwen met tokofobie is er sprake van een pathologische angst. Die neemt extreme vormen aan en zorgt ervoor dat vrouwen niet zwanger willen worden en – moesten ze toch zwanger geraakt zijn – niet willen bevallen.

Sommige vrouwen zullen er alles aan doen om een zwangerschap te vermijden. Dat kan gaan van anticonceptie tot het vermijden van seks of zelfs een sterilisatie. Blijkt een vrouw met tokofobie toch zwanger, dan is de angst voor de bevalling vaak zo groot dat het een reden kan zijn voor een geplande keizersnede, aldus Zweeds onderzoek. Bovendien vergroot de angst van de mama de kans op een vroeggeboorte of laag geboortegewicht. In extreme gevallen kiezen vrouwen met tokofobie voor een abortus.

Verschillende soorten

In de meeste gevallen komt het voor bij vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Dit noemen we primaire tokofobie. We spreken van secundaire tokofobie als vrouwen al eens bevallen zijn en hier een trauma aan hebben overgehouden en daardoor last hebben van extreme angstgevoelens.

Behandeling

Het is niet zo dat vrouwen die extreem bang zijn voor een zwangerschap of een bevalling geen kinderwens hebben. Soms willen ze zelf graag een kindje, of heeft hun partner een kinderwens. Gelukkig is tokofobie net als de meeste andere angsten te behandelen door een professional. Bespreek met je arts welke vorm van therapie voor jou het meest geschikt is. Ben je extreem angstig als gevolg van een eerdere traumatische zwangerschap of bevalling? Dan neem je best contact op met een therapeut die gespecialiseerd is in bevallingstrauma’s.

Ook als je zwanger bent en (extreem) angstig bent, is het niet te laat om hulp te zoeken en een behandeling te starten. Extreme angstgevoelens en stress kunnen namelijk een gevolg hebben op de ontwikkeling van je baby.

En de mannen?

Ja, ook mannen kunnen last hebben van tokofobie. Zij zijn bang voor wat er met hun vrouw of (on)geboren kan gebeuren tijdens de zwangerschap of de bevalling.

Bronnen: mamaenzo.nl, verkenjegeest.com, oudersvannu.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content