Weetjes over de ontwikkeling van de foetus

Hoewel elke dag van de zwangerschap van levensbelang is, wordt de zwangerschap pas echt voelbaar en intens waargenomen vanaf de derde maand. Hier zijn enkele weetjes over dat kleine wonder in je buik!

Einde van de eerste trimester

Van embryo naar foetus

Het embryo verandert stilletjes aan in een embryo. Vanaf week 11 zijn de organen allemaal aanwezig en kunnen deze groeien en verder ontwikkelen. Tegen dan heeft je baby ook al een aanzienlijke motorische activiteit, wat je meestal kunt zien op de echo’s.

Reflexen

Waarom draait je baby rond als een duivel in een doosje met een gemiddeld toerental van 20 à 60 rondjes per half uur? Simpel: het is gewoon een reflex. De bewegingen hebben nog een bijkomende reden: als de baby te lang blijft stilzitten, kan de baarmoederwand giftige stoffen afscheiden. Dit remt een normale ontwikkeling van de huid af. Wanneer de aangeboren reflexen van een embryo worden geblokkeerd, kan dat leiden tot een handicap of andere afwijkingen.

Tweede trimester

Ademhalingsoefeningen en tastzin

Hoewel je baby niet kan ademen in het vruchtwater, oefent hij al wel de beweging.

Vanaf het midden van de vijfde maand, heeft je baby receptoren in het lichaam. Op het einde van de zesde maand zitten de zenuwbanen op hun plaats. Die voeren informatie van de huid naar de cerebrale cortex. Observatie van prematuurtjes van 25 weken, leert ons immers dat ze reageren op alle soorten tactiele prikkels: drukken,  knijpen of een ademhaling.

Derde trimester

Echt slapen

In het midden van de 7de maand verschijnt de rusteloze slaap (het equivalent van REM-slaap en dromen bij volwassenen). Het gezicht komt tot leven met kleine gebaren. Aan het einde van die 7de maand slaapt de baby terug rustig, onbeweeglijk en met onbewogen gezicht. Een maand later, aan het einde van de achtste maand wisselen beide soorten slaap even regelmatig als bij de pasgeborene.

Aan het einde van de achtste maand wordt je baby echt wakker. Binnen de cycli van negentig tot honderd-twintig minuten wisselt rustige en actieve slaap af (telkens 10 minuten).

Smaken

Uit onderzoek blijkt dat een baby wiens moeder anijs in de laatste trimester van de zwangerschap had gebruikt, een duidelijke voorkeur voor deze smaak bleek te hebben. De smaken van het voedsel dat je eet als je zwanger bent worden doorgegeven aan de baby via de navelstreng en hij houdt ze – ten minste vier dagen – na de geboorte! Het is niet duidelijk of die smaakvoorkeur dus maar een paar dagen blijft en dan geneutraliseerd wordt of dat het ‘voor het leven’ is.

Horen

Vanaf het derde kwartaal heeft je baby alle ‘apparatuur’ voorhanden om te kunnen horen: het trommelvlies, het middenoor…

Lees ook:

Partner Content