Werkomstandigheden beïnvloeden vruchtbaarheid van vrouwen

We wisten al dat bepaalde werkomstandigheden grote gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid. Uit een nieuwe studie blijkt dat zware werkomstandigheden ook de vruchtbaarheid van vrouwen kunnen beïnvloeden.

Onderzoekers van de School voor Publieke Gezondheid van Universiteit Harvard onderzochten de invloed van werkomstandigheden op de vruchtbaarheid van vrouwen. Vooral van diegenen die ’s nachts werken of een job hebben die zware fysieke inspanningen vraagt. Onderzoekster en auteur van de studie Lidia Minguez-Alarcón concludeert: “Vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden moeten zich bewust zijn van de potentiële, negatieve  gevolgen die nachtshiften of zwaar tilwerk kunnen hebben op hun reproductieve gezondheid.”

Zware inspanningen zorgen voor minder rijpe eicellen

In de studie werden 473 vrouwen gevolgd die behandeld werden tegen onvruchtbaarheid. Het resultaat: 313 van hen werkten in zware omstandigheden en hadden minder eicellen in reserve dan de anderen. Ze hadden gemiddeld 15% minder rijpe eicellen. Bovendien reageerden ze ook minder goed op de stimulatie van de eierstokken. De werkomstandigheden die werden onderzocht waren nacht- en avondshiften, jobs met variërende uren of beroepen waarbij zware materialen moeten worden getild.

De studie toont aan dat er statistisch gezien een verband is tussen de werkomstandigheden en de vrouwelijke vruchtbaarheid, maar het is geen bewijs dat onvruchtbaarheid het gevolg is van zware arbeidsomstandigheden. Volgens wetenschappers kan een storing in het biologisch ritme – en bijgevolg ook een storing tijdens de ovulatie – een verklaring zijn. Ze wijzen er wel op dat het risico op onvruchtbaarheid bij vrouwen met overgewicht in dit geval nog groter kan zijn.

Uit het archief: 13/03/2017

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content