Wij zijn zwanger. Hoe betrek je je partner erbij?

Mama ben je vanaf de dag dat je zwanger bent, papa word je pas als de baby er is, zegt het cliché. Met deze tips maak je hem nú al mee in blijde verwachting.

Geef hem wat tijd (maar niet te veel)

Hij is opgetogen. Fier. Hij wordt papa! Maar hij heeft er geen idee van hoe jij je voelt. Hij hoort zo veel verhalen over hormonen en kwaaltjes. Heb jij dat ook? Ben je daardoor zo moe? En humeurig? En laat hij je dan best met rust of niet? Help je partner van zijn twijfels af door hem gewoon te vertellen wat je denkt en voelt. Dan kan hij zich een beeld vormen van wat er gaande is en zich langzaam aanpassen. Want het is overweldigend. Hij weet niet wat hem overkomt. Je zult hem wellicht wat tijd en ruimte moeten gunnen, maar laat hem niet helemaal los. Jij staat nu even in het middelpunt van de belangstelling, maar schenk ook aandacht aan wat hij doet. Hij is immers gek op complimentjes (zelfs al moest je iets te lang wachten tot de babykamer eindelijk geschilderd was).

Neem ’m mee

Als je kleertjes shopt, een babybedje koopt of een babyfoon uitkiest, dan kun je polsen naar zijn mening. Dit is eigenlijk de makkelijkste manier om je partner bij het hele gebeuren te betrekken: hem gewoon meevragen. Hetzelfde geldt voor de controles bij de gynaecoloog en voor de prenatale partnerlessen. Daar wordt dat wondertje in je buik elke keer net iets meer werkelijkheid voor hem. Bovendien leert hij tijdens de prenatale les trucjes die hij tijdens de bevalling kan toepassen, en dat vindt hij vast een comfortabel idee.

Keep on smiling

Nestdrang. Een beetje misselijk. Moe. Sommige papa’s voelen zich zo betrokken dat je je afvraagt wie van de twee nu eigenlijk de baby draagt. Zo lang hij niet verwacht dat jij hem thee brengt en zijn voeten masseert, ga je er maar gewoon lachend in mee.

Eva, mama in spe: ”Zijn betrokkenheid in die eerste maanden was opvallend. We bespraken samen alle kwaaltjes die ik had, en hij reageerde zo meelevend dat hij, eerder dan ikzelf, last kreeg van tintelende benen.”

Spreek zijn taal

Op www.papaworden.be vinden jullie info op zíjn maat. Je kiest er de juiste kinderwagen in termen van een chassis en proefritten. En je kunt er het dagboek lezen van een papa, van de zwangerschapstest tot een veel te lange bevalling.

Geertrui, mama van Leonie en Naud: ”Frank smeerde elke avond mijn buik in tegen striemen. Zo voelde hij zich al iets meer betrokken, zeker wanneer de baby begon te schoppen.”

Ga alvast eens kijken

De meeste ziekenhuizen organiseren infodagen met een rondleiding op de kraamafdeling. Die kunnen zowel jou als hem geruststellen. Nog niet meteen van de babyangst verlost? Troost je. Maar weinig mannen zijn echt ’klaar’ voor de verloskamer. Het liefst van a lwillen ze gewoon op de gang wachten tot het voorbij is. Maar wedden dat ze achteraf de magie voor geen goud hadden willen missen?

Tekst: Libelle Zwanger (Femke Coopmans)

Partner Content