Getty Images.

Zo bereid je je kat voor op de komst van een baby

Voor veel katteneigenaars geldt hun favoriete huisdier als een volwaardig lid van het gezin. Dat ze dat gezinslid deftig willen voorbereiden op de komst van een nieuwe telg is dan ook logisch. Met deze tips laat je je kat alvast wat wennen aan de baby.

Voorbereiding is het halve werk

Ook al is je kattin of kater tegen jou superlief, hoe hij gaat reageren op je baby kun je nooit op voorhand voorspellen. De kans dat je kat een beetje nieuwsgierig of terughoudend gaat zijn tegenover die nieuwe onbekende speler, is reëel. Hem er op voorhand al een beetje op voorbereiden, is dan ook de boodschap.

Hoe je dat aanpakt? Een paar tips op een rij:

  1. Verdeel en heers: beperk je aandacht 

De kans dat je je kat na de geboorte van je eerste baby niet meer evenveel aandacht zult kunnen geven als daarvoor is groot. Laat je kat daaraan liefst al even wennen op voorhand: spendeer tijdens de laatste maanden van je zwangerschap liefst al iets minder tijd met je kat dan anders. Zo wordt je kat de verminderde aandacht alvast een beetje gewoon, en gaat hij de nieuw situatie niet linken aan de baby in huis.

2. Nieuwe inwoners, nieuwe regels 

Mocht je kat normaal gezien lekker bij jou in bed of in de zetel springen, maar heb je dat – eens de baby er is – toch liever niet meer? Probeer je kat dat voor de effectieve bevalling alvast aan te leren. Ook als je de kattenbak en het etensbakje van je favoriete viervoeter liefst op een andere plek wilt hebben, regel je dat best al op voorhand.

3. Bouw een schuilplaats 

Als een kat zich bedreigd of angstig voelt, kruipt ze graag weg op een veilige en hoge plek waar ze bijna letterlijk de ‘kat uit de boom kan kijken’. De nieuwe baby, met z’n heerlijke, maar onbekende babygeur en kleine kreetjes, zal je kat sowieso verrassen. Bouw daarom ook een leuke, donkere plek waar ze zichzelf kan terugtrekken tijdens die eerste dagen. De eenvoudigste manier om zo’n schuilplaats te maken is om op het bovenste schap van een kast in de living een kartonnen doos te plaatsen met de opening naar de ruimte toe, zodat je kat vanuit z’n hoge plekje goed een overzicht kan houden.

4. Zorg voor een bekende geur 

Een kat heeft een heel goed ontwikkelde geurzin: geuren spelen een belangrijke rol in hun manier van communiceren. Al die nieuwe babyspullen – en ook je baby zelf – zullen heel wat nieuwe geuren in huis binnenbrengen. Dat kan ervoor zorgen dat je kat een beetje gestresseerd geraakt, en de noodzaak voelt om alle nieuwe spullen te besprenkelen met z’n lichaamseigen geur. Heel fris ruikt dat zaakje echter niet en hygiënisch voor je kleine spruit is het ook al niet bepaald. Voorkom dat je kat ontregeld raakt, door op voorhand zelf al met een feromonenspray aan de slag te gaan.

Om het je kat wat makkelijker te maken, koop je je babyspullen liefst ook gradueel en tijdig aan. Op die manier wordt hij niet overdonderd door een hoop nieuwe geuren ineens, en is er tijd om te wennen.

5. Stel je grenzen

Heb je graag dat er in huis een aantal dingen veranderen vanaf de komst van je baby? Laat je kat dan ook ruim op voorhand kennismaken met die nieuwe grenzen. Een belangrijke kan zijn dat je je viervoeter afleert om je overal in huis te volgen: katten draaien zich namelijk nogal eens graag tussen je benen. Stel je voor dat je net met je kersverse spruit de trap af wil, als kat-lief nog even beslist er snel tussendoor te ritsen.

Ook van de kinderkamer maak je best gewoon verboden terrein: sommigen zullen misschien zeggen dat door je kat integraal de toegang tot die kamer te ontzeggen, je hem misschien extra nieuwsgierig maakt… wat waarschijnlijk wel zal kloppen. Toch leer je je viervoeter best met strenge stem dat de kamer te allen tijde verboden terrein is: liever een beetje streng zijn, dan je kat terug te vinden op het lijfje of hoofd van je slapende baby, toch?

6. Laat je kat wennen aan huilgeluiden

Niet alleen geuren, maar ook nieuwe geluiden kunnen heel verontrustend zijn voor je kat. Dat je baby al eens onaangename of onverwachte geluiden gaat maken, staat helaas buiten kijf. Laat je kat ook hier liefst al op voorhand aan wennen door regelmatig een paar audiobestanden af te spelen met babykreetjes en gehuil. En dan wen je er meteen ook al een beetje aan. 😉

7. Nodig de buurjongens (of -meisjes) uit

Leer je kat dat kinderen leuk zijn. Hoe? Door er al eens een paar over de vloer te laten komen. Let wel: wees je heel bewust van de kinderen die je vraagt. Al te wilde peuters die al eens graag aan de staart van je kat trekken of hem voortdurend achterna zitten om te aaien, zijn geen goed idee. Ga liever voor kinderen die thuis ook een kat hebben of kinderen die sowieso nogal rustig van aard zijn. Zij en je viervoeter kunnen dan op een heel fijne en ontspannen manier met elkaar kennismaken.

Tijdens de bevalling

Bij een thuisbevalling:

Kies je ervoor om thuis te bevallen? Hou je kat dan bij voorkeur weg uit de ruimte waar je effectief wenst te bevallen. Want katten zijn erg gevoelig voor geluid en al zeker voor die die uit de mond van hun baasjes komen. Hoe je viervoeter zal reageren op de kreten die je weleens zou kunnen uitslaken tijdens het persen, is onvoorspelbaar. Voorkom dat je kat uit angst of stress, vreemde sprongen of bewegingen maakt. Of dat je je kat nodeloos stresseert door haar bij de bevalling te laten.

Bij een ziekenhuisbevalling:

Tijdens de bevalling is er niemand thuis. Op zich is dat helemaal niet erg, want een kat kan wel een hele tijd zonder eten of drinken. Heb je de indruk dat het allemaal toch wat lang duurt, vraag dan eventueel iemand om even langs te gaan om een bakje voeding toe te schuiven.

De eerste dagen:

  1. Ga voor een voorzichtige kennismaking

De eerste ontmoeting zal veelzeggend zijn voor de manier waarop je kat je tegenover je baby zal gaan gedragen. Begroet bij voorkeur eerst heel enthousiast en uitgebreid je huisdier, vooraleer je hem met de nieuwkomer laat kennismaken. Als je kat helemaal geen interesse toont in het kleine hummeltje, forceer dan ook geen contact. Je kat zal heus wel een keertje komen kijken als hij of zij daar klaar voor is. En zoniet, dan is dat ook geen ramp.

2. Kraamvisite: houd het rustig 

De eerste dagen thuis met een baby kunnen druk zijn: niet alleen moet je de nieuwe babyroutine nog onder de knie krijgen, er dienen zich waarschijnlijk ook heel wat bezoekers aan. Voor dat laatste geldt – voor zowel jezelf als voor je huisdier trouwens – dat bezoek liefst in beperkte mate komt. Zorg ervoor dat het zeker niet te druk is, dat je deur niet de hele tijd platgelopen wordt door jan en alleman en dat er ook niet té veel bezoek tegelijkertijd komt. Katten zijn sowieso al een beetje schuchtere beesten, te veel drukte zouden ze gaan kunnen associëren met de nieuwe bewoner in huis. En aversie tegen je spruit is wel het laatste wat je kunt gebruiken.

3. Vergeet de kat niet 

Een pasgeboren baby vraagt veel aandacht, zeker als het de eerste is. Om je kat niet tegen de borst te stoten (en eigenlijk vooral om gedragsproblemen te voorkomen), schenk je best toch ook nog een klein beetje aandacht aan je kat. Neem af en toe eens een momentje om het lieve beest met je baby te laten interageren en vergeet ook niet om hem af en toe een aaitje over z’n hoofd te geven. Wacht ook niet met aandacht schenken aan je kat tot de baby slaapt, maar doe het liever wanneer hij wakker is. Zo gaat je kat de baby associëren met aandacht en met een leuke tijd, wat z’n gedrag tegenover die baby alleen maar ten goede zal komen.

Meer lezen over baby’s en kraamtijd:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

Partner Content