© Shutterstock

Zó kom je te weten of jullie klaar zijn voor een tweede kind

Nu je kindje maar blijft groeien, durf je al eens na te denken over een tweede. Dit is natuurlijk een beslissing die niet over één nacht ijs gaat. Onderstaande vragen kunnen jeongetwijfeld op pad helpen:

1. Hoe voelt mijn partner zich erbij?

Meteen een heel belangrijke vraag want, net zoals bij jullie eerste kind, is het belangrijk dat jullie deze beslissing samen maken. Komen jullie niet overeen, zoals bijvoorbeeld wat de timing betreft? Zoek dan een compromis en zorg dat jullie allebei 100 procent zeker zijn.

2. Hoe zal mijn eerste kind zich voelen?

Afhankelijk van de leeftijd en het gedrag van je kindje moeten jullie ook nadenken over hoe hij of zij zou reageren wanneer er een broertje of zusje bij komt. Indien je kindje oud genoeg is, bereid hem of haar dan zeker goed voor op de komst van een nieuwe baby.

3. Kunnen we dit financieel aan?

Het is niet zo romantisch, maar wel heel belangrijk dat jullie uitgebreid bekijken hoe de geldzaken ervoor staan. Een baby kost een pak geld.

4. Zijn ons huis en onze spullen geschikt voor uitbreiding?

Beschikken jullie over voldoende kamers of kunnen jullie indien nodig ruimte creëren? Ook dit is heel belangrijk. Daarnaast zullen andere dingen zoals een buggy opnieuw moeten worden aangeschaft, of je zal er eentje moeten kopen met twee zitjes.

5. Zijn we bereid om onze levensstijl weer aan te passen?

Hoe ouder jullie eerste kindje wordt, hoe meer vrijheid jullie als ouder beetje bij beetje terugwinnen. Wanneer er opnieuw een baby’tje komt, zullen jullie hier weer rekening mee moeten houden. Jullie sociaal leven zal hier in het begin weer wat onder lijden: is het de opoffering waard?

6. Is ons gezin in het algemeen klaar voor een tweede kindje?

Er is een groot verschil tussen één of twee kinderen hebben. Het eerste kind zal de aandacht voortaan moeten delen, en ook jij en je partner zullen weer wat minder tijd voor elkaar hebben.

7. Is mijn lichaam klaar voor een tweede kind?

Een zwangerschap vergt heel veel van je lichaam. Ben je mentaal én fysiek terug klaar om zwanger te worden, met alle mogelijke complicaties die misschien terugkomen? Denk maar aan misselijkheid, de bevalling zelf of ‘s nachts opstaan voor je pasgeboren baby.

8. Waarom wil ik eigenlijk nog een kindje?

Begin nooit aan een kind om redenen als ‘ik wil mijn huwelijk redden’. Het klinkt vanzelfsprekend, maar denk heel goed na over de redenen waarom je een tweede kindje wil. Dit is een beslissing die je niet impulsief mag maken.

Bespreek deze vragen en de antwoorden ervan uitgebreid met je partner, en hopelijk komen jullie er samen uit.

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content