Zwanger? Dit moet je nú doen

Toen Kate Schweitzer (een Amerikaanse journaliste) zwanger was, waren er veel dingen die ze deed. Een avondje voor de tv liggen of slapen tot 10 uur, ze deed het allemaal. Maar er was één ding dat ze niet genoeg deed.

“Als je zwanger bent en dit leest: sta op en loop naar de deur. Nu onmiddelijk! Loop naar buiten en sluit de deur achter jou. Breng je portefeuille mee, of niet. Mij maakt het ook niet uit of je jouw gsm meeneemt. Ga weg, doe iets en kom niet terug voor 20 minuten.”

‘Even’ naar de winkel gaan

Na haar bevalling merkte Kate pas hoe ze niet zomaar kon weggaan. Iets banaal als naar de winkel gaan was niet meer vanzelfsprekend met een baby. “Gisteren zag ik dat het wc-papier op was. Geeft niet, dacht ik. Ik spring wel gewoon in mijn auto en ga in de winkel een paar rollen halen. Laat me eens uitleggen wat ‘even naar de winkel gaan’ betekent in minuten voor een nieuwe moeder.”

 • Neem pampers mee. Ja, je bent niet lang weg maar ondertussen weet je wel dat je je op alles moet voorbereiden. (6 minuten)
 • Poets je tanden. Het maakt niet uit of het al 11u is en jij hebt je tanden nog niet gepoetst. Doe geen moeite met make-up. Het is niet je wekelijks tripje naar de winkel om boodschappen te doen dus laat die mascara en lipgloss maar liggen. (2 minuten)
 • Voed de baby. Het is al een tijdje sinds ze gegeten heeft en je wilt geen klagerige baby meepakken. (20 minuten)
 • Laat je baby boeren. Easy peasy! (3 minuten)
 • Verander de outfit van de baby. Niet omdat je je schaamt voor je kledingkeuze maar omdat met het boertje het een en het ander is meegekomen. Heel veel is meegekomen. Nu je toch bezig bent, mag je jouw t-shirt ook wel eens wisselen. (4 minuten)
 • Pampertijd! De geur dat je aan het negeren was tijdens het aankleden, gaat anders niet beter worden. (5 minuten)
 • Kijken welk weer het wordt. Het ziet er naar uit dat de baby een hoed zal nodig hebben.(1 minuut)
 • Een hoed vinden (1 minuut)
 • De baby in de autostoel zetten. Natuurlijk willen die riempjes niet meewerken vandaag. (4 minuten)
 • Pak je handtas, sleutels, de extra pampers en de autostoel en loop naar de deur. (2 minuten)
 • Plassen. Na al de handelingen, moet je dringend naar toilet. Halverwege naar de badkamer, besef je dat dit de reden is voor alles: het wc-papier is op. (2 minuten)
 • Op zoek naar een vochtig doekje of keukenpapier. (1 minuut)
 • Pak alles terug bij elkaar en ga nu écht de deur uit. (2 minuten)

“Dus, na 53 minuten, was ik eindelijk klaar om even naar de winkel te gaan. Het duurde bijna een uur voor ik klaar was om naar buiten te gaan. Hou er ook rekening mee dat ik nog steeds mijn joggingsbroek aanhad, sneakers en mijn haar nog in een vettige staart zat. Ik was ook nog eens vergeten deodorant te spuiten maar ik had geen zin om terug te keren.”

Geniet van de vrijheid

“De les dat ik geleerd heb? Ik realiseerde nooit hoe makkelijk het was om gewoon even buitenshuis iets te doen voordat ik een baby kreeg. Moest ik kunnen, zou ik tegen mijn zwangere zelf zeggen om op te staan – ongeacht hoe gezwollen mijn voeten waren – en naar buiten te lopen. Ik zou haar vertellen om te genieten van die vrijheid waarmee je gewoon beslist om even weg te gaan en dat nog dezelfde minuut te doen.”

“Dus, zo nu en dan, gewoon stoppen met wat je doet en doe een kleine wandeling in de buitenlucht. Laat je nagels doen of loop naar het plaatselijke krantenwinkeltje voor een zakje snoep. Ga naar buiten. Je zal snel genoeg een ‘schattig obstakel’ hebben tussen jou en je deur.”

Bron: Popsugar

Lees zeker ook:

10 dingen waar zwangere vrouwen echt razend van kunnen worden

Veelvoorkomende, foute eetgewoonten van zwangere vrouwen

Autorijden tijdens je zwangerschap: do’s en don’ts

Partner Content