Zwanger en plots ziek

1 percent van de gevallen van borstkanker wordt ontdekt tijdens de zwangerschap. Vroeger drong men bijna altijd aan op een abortus. Nu – gelukkig – niet meer.

Martine Berlière van de borstkliniek van de Cliniques Universitaires Saint-Luc (Brussel): “Het koppel beslist. Als de tumor na de zesde maand wordt ontdekt, is de baby levensvatbaar. Dan doen we een keizersnede. Vanaf de dertiende week kan de chemotherapie van start gaan zonder de foetus aan te tasten. Ook radiotherapie is mogelijk. de buikstreek wordt met een loden schort beschermd tegen de stralingen. Of, als er een borst is geamputeerd, wordt enkel de borstwand bestraald. Er kan zelfs een hele of gedeeltelijke borstverwijdering worden uitgevoerd. Een zwangerschapsonderbreking is enkel onvermijdelijk als de tumor uitgezaaid is.”

Zwangerschapsmisselijkheid en tegelijk de zware misselijkheid van chemotherapie: het schrikt de toekomstige moeders niet af. Ze dragen tweemaal hoop op leven in zich.

Martine Berlière: “Hun vastberadenheid speelt een grote rol. Sommigen zijn gevoeliger, anderen minder. Als een vrouw ervan overtuigd is dat een behandeling helpt om haar baby te houden, slaat de chemo zelfs beter aan, zou ik zeggen. De neveneffecten verschuiven ook naar de achtergrond. Zo ook de vermoeidheid. We hebben een toekomstige moeder van 40 opgevolgd, die halftijds bleef werken tijdens haar zwangerschap en chemokuur. De bevalling verliep volgens schema, zonder bijzondere problemen.”

Bron: Pink Ribbon Move for life 2009.

Partner Content