© Getty Images

Zwanger op wintersport: wat mag?

Een wintersportvakantie geboekt en nu blijk je zwanger? Kan je nog skiën of snowboarden tijdens je zwangerschap? Wij zochten het voor je uit.

Zwanger op wintersport: een ander lichaam

Tijdens het skiën en snowboarden kun je hard vallen, zelfs als je heel ervaren bent. Als je zwanger bent, moet je extra opletten. Het zwaartepunt van je lichaam verandert namelijk tijdens de zwangerschap. Je staat hierdoor minder stabiel op de latten en bent sneller uit balans.

Maar er verandert nog meer in je lichaam. Je stofwisseling vertraagt, de banden van je baarmoeder verweken en je gewrichten worden soepeler.

Dat veranderende evenwichtspunt en soepelere gewrichten maken een val extra gevaarlijk. Ook al ben jij een ervaren skiër die nog nét iets voorzichtiger is dan voor de zwangerschap, je kunt net zo goed vallen doordat een andere onbesuisde skiër of snowboarder tegen jou botst.

Wil je graag gaan skiën, ga dan sowieso eerst langs bij je gynaecoloog.

Ga niet skiën of snowboarden als:

  • je gynaecoloog de reis afraadt.
  • je langer dan 12 weken zwanger bent, want dan wordt je baarmoeder niet langer beschermd door je schaambeen.
  • je een onervaren, beginnende skiër of snowboarder bent.
  • je sowieso al onzeker bent op de piste.
  • het skigebied hoger ligt dan 2.150 meter. In het hooggebergte bevat de lucht namelijk minder zuurstof en daardoor kun je onregelmatig gaan ademen en het benauwd krijgen.

Alternatieven voor zwanger op wintersport

Maar er zijn genoeg alternatieven als je zwanger bent. Maak een mooie winterwandeling in het winterlandschap. Geniet van de rust in je vakantiehuisje of boek een deugddoende massage in een wellnesscentrum vlakbij. Bij de plaatselijke toeristische dienst vind je sowieso activiteiten en fijne uitstapjes in de omgeving. Zwanger op wintersport zal zo iets anders zijn, maar minstens even gezellig.

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content